На югозапад откриват сезона с море в Гърция

На югозапад откриват сезона с море в Гърция - E-Burgas.com

В опитите да изправят на крака туристическата индустрия на Балканите и да спасят летния сезон, премиерите на България, Гърция и Сърбия се споразумяха от 1-ви юни да отпадне изискването за 14-дневна карантина след връщане в страната. Хората от Югозападна България приеха тази новина като старт на летния сезон на гръцкото море, съобщава cross.bg. Тези, които не бързат да се радват, са хотелиерите и собствениците на апартаменти. Сред тях има и много българи, инвестирали парите си в Северна Гърция.

За тези хиляди българи летният сезон на морето в Гърция е бизнес.Много от тях от години наемат малки хотелчета или апартаменти с места за настаняване, други са инвестирали в собственост. До вчера те калкулираха едномесечни загуби, тъй като традиционно сезонът в южната ни съседка започва още през май. И сега не бързат да се радват на отпадането на 14-дневната карантина. Защото осъзнават че лятото няма да е същото - нито за бизнес, нито за почивка.

Костадин Дурчов е собственик на апартаменти в Неа Перамос. В малкото градче и съседните села цели квартали са изкупени или наети от нашенци:

"Освобождаването на границите и уеднаквяване на мерките - това е най-добрият вариант за всички нас".

Други българи пък предпочитат да летуват на къмпинги. Техните кемпери, каравани и лодки стоят целогодишно в Гърция. В пандемична ситуация това се оказва по-защитеният вариант за море, категоричен е Стефан Златков, чието семейство пет месеца е на морето - и на почивка, и за бизнес.

И докато Гърция прави първите стъпки към летния сезон, хотелиерите в нашите планински и спа курорти все още нямат яснота какво ще се случи. Съзнават обаче колко ще е трудно, защото туризмът е преди всичко почивка и удоволствие. А страхът от зараза и оставащите строги мерки пречат на това изживяване.

Свързани статии
Марияна Николова: Не бива да затваряме границите за туристиОблачно и частични валежи по Южното ЧерномориеМарияна Николова за защитната дига в Созопол: Задължение на концесионерите е да спазват еко законитеВдигат защитна дига на пясъчната ивица на Централния плаж в СозополРодният турист ще спасява и зимния сезонСлед като пребори коронавурса баскетолният Черноморец ступа и шампиона Балкан насред Ботевград (Снимки)Прокуратурата натиска Ревизоро за проверки на скандалните строежи в Синеморец, чака резултатиОтбелязваме Международния ден на Черно море с акцент опазването муНов вторичен трус раздруса Гърция днесВетровита и облачна събота ни чака днес
Тагове
гърция море сезон плаж
Коментари

Още от последните новини