На електронен дневник са вече 3/4 от училищата

На електронен дневник са вече 3/4 от училищата  - E-Burgas.com

Повече от 3/4 от училищата тази учебна година са заложили на електронни дневници, като от тях близо 400 пък са пратили хартиения дневник в историята. Предимствата от тази възможност несъмнено са много и в различни посоки. Родителите, например, могат да следят всичко случващото се с тяхното дете, докато пътуват или имат някоя друга свободна минута на работа, пише "Монитор".

В момента, в който тяхното хлапе получи нова оценка, отсъства от час или има забележка, родителите получават известие. Всеки от нас в ученическите си години се оправдавал поне веднъж, че си е забравил бележника, за да не ядоса родителите си от оценката, която е получил, а те от своя страна да го накажат да пропусне петъчния купон. Други пък са „пропускали“ да съобщят за предстоящата родителска среща, за да не слушат майките или татковците на целия клас за техните провинения. Електронните дневници ще елиминират всяка възможност хлапета да скрият провала си на последното контролно или изненадващо устно изпитване, както и какви са ги вършили през последните месеци в училище. Ако провиненията им пък са много сериозни, учителите веднага могат да привикат в училище родителите на виновника за разговор на четири очи.

Предимства има и за учителите. Педагозите от 400-те школа, които са пратили хартиените дневници в историята, са забравили за бумащината. Те вече не трябва да се занимават с нанасянето на отсъствия и пресмятането на тези, които са преминали границата от 5. Не им се налага и да пишат всяка седмица една и съща програма. Проблем за част от педагозите е да свикнат с работата с онлайн платформата. За тях обаче директорите са оставили преход от един или два срока, в който да работят и на хартиен дневник, а и също така предвиждат обучения, за да заговорят и те на „ти“ с технологиите на 21-и век.

Коментари

Още от последните новини