МОН се похвали с по-висок резултат на матурите през 2020 година

МОН се похвали с по-висок резултат на матурите през 2020 година - E-Burgas.com
freepik.com

Налице са повече отлични и много добри оценки на изпита по БЕЛ

МОН представи обобщената информация с резултатите от държавните зрелостни изпити. Заради пандемията те бяха проведени с почти двуседмично закъснение. Въпреки продължителното дистанционно обучение и извънредните мерки при провеждането на матурите, министерството отчита успешно провеждане на изпитната сесия. 

На зрелостния изпит по БЕЛ успеваемостта, сравнена с 2019 г., се е повишила, като средноаритметичната оценка миналата година е била 4,06, а тази – 4,20. Тази година налице са повече отлични и много добри оценки.

Образователните експерти коментират, че зрелостниците все още срещат трудности при четенето с разбиране, членуването, спазването на пунктуационната норма и умението за съставяне на собствен текст. По 41-ви въпрос са работили 79,31%, като 45% са предпочели да пишат есе, 28% - интерпретативно съчинение, а 5% просто са преписали текста.

Наблюдава се лек спад на слабите оценки – 3 764 (-0,2%), но пък леко увеличение на отличните -  6 283 (+4%). Няма нито един зрелостник с две слаби оценки.

За втората задължителна матура най-предпочитан се оказа отново английският език с 11 711 явили се, следван от биология с 8 926, география и икономика с 4 431 и философски цикъл с 4 326.

Коментари

Още от последните новини