МОН: Коледната ваканция продължава до 4 януари

МОН: Коледната ваканция продължава до 4 януари - E-Burgas.com

Коледната ваканция за учениците продължава до 4 януари 2017 година, както е посочено в заповедта на министъра на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

По-рано от от синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предложиха дните 5 и 6 януари да бъдат неучебни, а занятията да започнат на 9 януари 2017 г.

Предложението е заради бързо увеличаващия се брой на болните от остри респираторни заболявания, предимно деца и ученици, както и заради опасността от „неовладян брой ученически отсъствия“, пише "Труд". Сред мотивите за неучебни дни е и големият брой на отсъстващи учители и персонал в училищата, за които директорите не могат да намерят заместници, както и за запазване на здравето на ученици, учители и помощен персонал, които не са заболели

От МОН напомниха, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в съответния град, според размера на епидемията и ако отсъстват от училище над 30% от учениците.

Заповедта се връчва на директорите на училищата, в които се налага обявяване на учебни дни за неучебни и затова не е необходимо допълнително разпореждане от МОН. За наваксване на материала се извършва преструктуриране на учебното съдържание.

 
Коментари

Още от последните новини