Моловете искат да отворят предсрочно в понеделник

Моловете искат да отворят предсрочно в понеделник - E-Burgas.com

Сдружението за модерна търговия (СМТ) апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година както и големите търговски центрове, тип "мол" и "ритейл парк" да бъдат отворени от 12 април, а не от 01 май. Според тях така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании.

Здравният министър издаде заповед за разхлабване на мерките със срок на действие до края на месеца - 30 април. От сдружението за модерна търговия посочват, обаче, че облекчаването на мерките не важи за големите търговски центрове.

Ограниченията, които бяха наложени на 18 март и удължени на 30 март водят до изключително тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора - доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н. Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула, заявяват те.

Положението е особено тежко за ритейлърите, които имат магазини в големите търговски центрове тип "мол" и "ритейл парк" и най-вече за тези с обекти единствено в тях. През последната година тези търговски центрове бяха затворени за приблизително 100 дни, включително и в периодите, в които се реализират най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях регистрираха огромни спадове на приходите и бяха принудени да освобождават служители, подчертават те.

Според тях ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата, тъй като евентуално освобождаване на служители би осигурило възможност за запазване на функционирането на бизнеса и на положителни резултати.

Държавата трябва да компенсира и подкрепи компаниите от сектора. За разлика от малките и средни предприятия, големите търговци могат да се възползват само от мерките "60:40", "Заетост за теб" и "Запази ме", през които е предвидена компенсация и подкрепа по отношение на разходите за труд и запазване на екипите. В същото време, при почти нулеви приходи, всички останали техни разходи продължават да текат, което води до много тежки последици за бизнеса. Ето защо СМТ призовават за справедливо третиране на всички търговски компании, независимо дали са малки или големи, като се осигури подпомагането им равнопоставено. 

Коментари

Още от последните новини