Модерен такелажен кабинет оборудват в Морското училище

Модерен такелажен кабинет оборудват в Морското училище - E-Burgas.com

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас ще се сдобие с модерен такелажен кабинет, съобщи директорката Христина Жабова. Избрано е просторно светло помещение с хранилище към него. То се намира в основната сграда на училището. Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно.

Ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В момента такелажната работилница се намира в занемарена помощна сграда и е на практика неизползваема. В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба - с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.

Учениците ще правят морски възли и примки, съединяване на въжета и т.н. Те ще научат и командите на български и английски език за натягане и освобождаване на швартови въжета, буксири и проволки, както и заставане и снемане от котва.

След оборудването на такелажен кабинет, следва реновирането на работилници по стругарство, заваряване, шлосерство и боядисване.

Амбицията на Община Бургас е Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" да бъде едно модерно училище с потенциал да се превърне в колеж, а кадрите, обучени в него, да са конкурентни на световния пазар.

През септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Общината, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.

 

Коментари

Още от последните новини