Млади артисти доказаха, че Бургас е жив не само през лятото

Млади артисти доказаха, че Бургас е жив не само през лятото - E-Burgas.com

Професионалисти и аматьори заедно изрисуваха стената "Стенографика" на плажната алея в града

Екип от млади артисти, успя да докаже, че в Бургас могат да се организират интересни събития и извън летния сезон. 

В събота те изрисуваха стената "Стенографика" с цветен графит и посланието "огледай се". В инициативата се включиха и много случайно минаващи през плажната алея граждани, както и деца. Те получиха четки и боички, с които имаха възможност да оцветяват определени участъци върху предварително разграфената стена и по този начин да помогнат за изрисуването на графита.

Зад идеята на проекта стои 21-годишната Милена Георгиева, която в момента учи бакалавър по Графичен дизайн в London College of Communication. Още в начален етап към нея се присъединяват Радина Велчева и Валентина Ангелкова, които интерес и опит с изрисуването на стени. По-късно екипът се разраства с Мина Ликоманова и Елена Маринова. Всички участници под някаква форма са ангажирани в сферата на визуалните изкуства в страната и чужбина, но се обединяват от идеята да подобрят средата в родния си град.

"Идеята за "Огледай се: изкуство от и за обществото" ми хрумна миналата година, когато бях останала в Бургас за по-дълго през зимата и пролетта. Осъзнах, че тук има много артистични хора, които обаче не се познават и не се свързват един с друг. Когато кандидатствах за университет, много ми липсваше такава общност, в която да се допитам до някого, да получа съвет и да споделя идеите си.

Също така, усетих повече от всякога липсата на събития, подходящи за млади хора, извън летния сезон. Искаше ми се да направя нещо, което да бъде повод за утвърждаването на младежка творческа общност и за пробуждането на Бургас извън месеците юни—август. Всичко това се съчета с интереса ми към графити и типография и реших, че около тях ще се заформи проектът" сподели Милена пред e-Burgas.

Посланието "огледай се" е отправено към жителите на града, като авторите на проекта имат за цел да ги подтикнат да оценят средата си повече, да осмислят важността от колективно обединяване, осъзнаването и създаването на цветна и позитивна среда за подобряване качеството на живот.

 

Галерия
Свързани статии
Посланикът на Индия у нас пожела по тясно културно сътрудничество с Бургас „Арт ателие” и Театър Българска армия представят спектакъла „Кафе с претенция” в Бургас 92 културни проекта са надидатствали за финансиране от общината Приключва първата сесия за кандидатстване по Фонд „Култура“ „Петя на моята Петя“ с галапремиера в Бургас Бургас и Пловдив ще си сътрудничат с културни мероприятия Най-големите дейци на културата в Бургас бяха отличени Бургаските артисти отново могат да кандидатстват за културни проекти Бургаските художници показват шедьоври от фонда на Графичната база Поради огромен интерес Мариус Куркински отново идва в Бургас
Тагове
култура
Коментари

Още от последните новини