Бургас и Пловдив ще си сътрудничат с културни мероприятия

Бургас и Пловдив ще си сътрудничат с културни мероприятия - E-Burgas.com

Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в град Пловдив.

Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“, реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Интригуващият спектакъл бе представен за първи път в Бургас в началото на юли.

„Успешното партньорство, създадено между двата професионални танцови състава, ни амбицира да търсим и други форми за взаимодействие. Планираме наесен да проведем среща на представители на туристическия сектор, за да им предложим интересни локации от двата града, които да се включат в общ тур. Предвиждаме размяна на експозиции както и презентация на нови книги на бургаски и пловдивски автори, издадени със съдействието на двете общини“, заяви зам.-кметът на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

В духа на успешното партньорство между двата града се предвижда подписването на споразумение за сътрудничество в сферата на културата и туризма. Предложението за споразумението е гласувано с пълно единодушие от общинските съвети на двата града.

Амбицията на общинските екипи в ресорите „Култура“ и „Туризъм“ е и участие в общи проекти с европейско финансиране.

Вече са осъществени работни срещи и двустранни визити между представители на двете общини за обсъждането на съвместни проекти. Предстои среща, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с размяната на гостуващи изложби от фонда на двете градски галерии, съвместни концерти на духовите оркестри на Пловдив и Бургас, възможни практики за финансиране на културен и туристически продукт и възможностите за развитие на туристическите атракции.

Свързани статии
Най-големите дейци на културата в Бургас бяха отличени Бургаските артисти отново могат да кандидатстват за културни проекти Бургаските художници показват шедьоври от фонда на Графичната база Поради огромен интерес Мариус Куркински отново идва в Бургас Бургаският Драматичен театър отново отваря врати... на острова Министерството на културата награждава изявени дейци по случай 24 май, сред тях и бургазлии Читалище „Просвета-1927“ преобразява Културния дом в Камено с европейско финансиране Почина Вълчо Камарашев, актьорът посветил голяма част от живота си на Бургас
Тагове
култура мероприятия
Коментари

Още от последните новини