Министри обядват с първо, второ и трето за 7 лв. в София

Министри обядват с първо, второ и трето за 7 лв. в София  - E-Burgas.com
freepik.com

Супа или салата заедно с основно и десерт в ресторант в идеалния център на София за по-малко от 10 лв.

Такъв ценоразпис звучи невероятно, в нормално столично заведение тристепенният обяд струва поне 30-40 лв. Но за чиновниците и министрите, които обслужват ведомствените столове, хубав обяд от три ястия спокойно може да падне и под 7 лв.

Това показаха отговорите на министерствата на въпроси на “24 часа” каква храна и на какви цени се предлага във ведомствените столове. Повечето от тях се намират именно в центъра на столицата, където са и едни от най-скъпите заведения.
Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се предлагат в стола на парламента. По-евтини от парламентарния бюфет обаче са повечето от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни служители.

Ресторантът във финансовото министерство носи името “Финансист”. Намира се на петия етаж в административната сграда на Министерството на финансите на столичната ул. “Г. С. Раковски”. Имотът е даден под наем, а наемателят се грижи за приготвянето и предоставянето на храната. Ресторантът е отворен както за служители, така и за обществено ползване.

В него няма специално меню за различните клиенти, а едно дневно, което е достъпно за всички.

Служителите на финансовото министерство ползват 15% отстъпка. Тя важи и при сватбени тържества и семейни чествания. Като примерно обедно меню в ресторант “Финансист” включва салати за около 3 лв., супи между 3 и 4 лв. и основни ястия между 4,20 - 5,70 лв.

Освен в собствените си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс “Бояна” и се намира в хотел “Люлин” срещу сградата на правителството. В него не се допускат външни лица.

“Изхранването в служебния стол на Министерския съвет има характер на ведомствено осигуряване, което се осъществява от назначен щатен персонал на подчинение на управителя на комплекс “Бояна”.

Персоналът отговаря за приготвянето и издаването на храната, като формата на обслужване е самообслужване.

Прилага се минимална надценка в размер на до 10% над доставните цени. Не е поставена икономическа задача генериране на печалба от този вид дейност”, обясняват от Министерския съвет.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/11/30/obiad-sys-supa-vtoro-i-desert-za-pod-7-lv-samo-za-chinovnici-i-ministri.552220
 

Коментари

Още от последните новини