Минималната заплата в България е 930 лева, но продължава да изостава от съседните страни

Минималната заплата в България е 930 лева, но продължава да изостава от съседните страни - E-Burgas.com

 

От началото на 2024 г. минималната работна заплата в България е увеличена на 930 лева. Това решение беше прието с цел да се подобрят доходите на работещите, особено в контекста на нарастващата инфлация и цените на основните стоки и услуги .

 

Какво показват сравнителните данни със съседните държави?

 

Въпреки това, в съседни страни като Сърбия минималната заплата продължава да бъде конкурентна. През 2024 г. минималната заплата в Сърбия е около 49,000 динара, което се равнява на около 820 лева. Въпреки че номинално българската минимална заплата е по-висока, важно е да се вземе предвид реалната покупателна способност и инфлацията в двете страни  .

 

Предизвикателства за работещите в България

 

Въпреки увеличението до 930 лева, работещите на минимална заплата в България често изпитват затруднения да покриват основните си разходи заради нарастващите цени. Това кара синдикатите да настояват за още по-значително увеличение, което да отразява инфлационния натиск и да подобри качеството на живот на хората с по-ниски доходи .

 

Как реагират работодателите?

 

Работодателите в България изразяват притеснения, че рязкото повишаване на минималната заплата може да доведе до негативни последици за малките и средни предприятия, които трудно биха могли да поемат допълнителните разходи. Според тях, макар заплатите да трябва да се увеличават, това трябва да става с оглед на икономическите реалности и възможностите на бизнеса .

 

Заключение

 

Макар минималната заплата в България да достига 930 лева, тя все още е обект на дебати и изисква внимателен баланс между интересите на работниците и тези на работодателите. В същото време продължаващите инфлационни процеси и сравнителните данни със съседни страни като Сърбия показват, че въпросът остава актуален и през 2024 г.

Коментари

Още от последните новини