Лекари от Бургас: Трябва да има респект от закона

Лекари от Бургас: Трябва да има респект от закона - E-Burgas.com

„Трябва да има респект от закона, не култ към грубата сила, чиито проявления за съжаление често виждаме в болниците. Повод за днешния протест е непредизвиканото и необяснимо насилие към лекар, който е изпълнил задълженията си перфектно. С протеста искаме да защитим правата на всички, работещи в здравеопазването, защото физическата и вербалната агресия от пациенти са се превърнали в ежедневие”, каза зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р  Светлозар Георгиев. Той призова отговорните институции за бързи реакции, за да може насилието, упражнено над медици,  да се наказва бързо и сурово.

Днес най-голямото лечебно заведение в Югоизточна България се включи в протеста, организиран от Българския лекарски съюз след безпрецедентното нападение над д-р Албена Гагова от столичната АГ болница „Шейново”. Целият медицински екип на УМБАЛ Бургас бе с лентички „Не на насилието”, а на всички входове на лечебното заведение стояха  плакати със същия призив.

„Разбираме, че пациентите и техните придружители често са изнервени, но агресията само ни пречи да им помогнем. Лекар, който е под стрес от физическа саморазправа, не може да е достатъчно ефективен”, заяви началникът на Спешно отделение д-р Лилия Линкова. През Спешното  отделение преминават най-тежките случаи и там най-често емоциите на пациентите ескалират. В останалите отделения на болницата пък ежедневно са подложени на вербална агресия.

„На предпоследното ми нощно дежурство се сблъсках с две напълно противоположни ситуации. В първия случай пациентка ни написа благодарствено писмо за грижите и вниманието, а при втория в Противошокова зала нахлу едър мъж с момиче на ръце. Той се засили към мен и преди да обясни какво се е случило, ми каза: „Ще Ви убия”. В първия момент се стъписах, а когато прегледах момичето се оказа, че има двусантиметрова рана на единия глезен”, сподели д-р Светослав Тодоров, който работи в Спешно отделение и едновременно с това специализира в Отделението по неврохирургия.

Медиците са категорични, че искат да са защитени на работното си място, за да могат да изпълняват задълженията си пълноценно и без страх. 

Коментари

Още от последните новини