Лъчезар Томов: Около 20-30% от сертификатите у нас са фалшиви

Лъчезар Томов: Около 20-30% от сертификатите у нас са фалшиви - E-Burgas.com

Процентът болни, които влизат в болница в България, е висок в сравнение с другите държави

Разпространението на вируса минава първо през най-малките и след това при възрастните, посочи Лъчезар Томов
"Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен". Това заяви в студиото на "Събуди се" математикът Лъчезар Томов.

По думите му разпространението на COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните. "Сега очакваме скок и при възрастните - тази или следващата седмица. Причината е, че не знаем реалната цифра на хората, които са ваксинирани. Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента, защото процентът болни, които влизат в болница, е висок в сравнение с другите държави. Около 20-23 процента от хората в България наистина са ваксинирани", посочи Томов.

Според него броят на смъртните случаи ще се увеличи. "Досега починалите са близо 33 хиляди. Неофициално тази цифра се умножава по 2 - което означава, че смъртните случаи са над 60 хиляди".

"Надявам се до две седмици да има спад на заразените до две седмици. За това ще помогне и онлайн обучението. Има ли спад при децата, ще има и спад при възрастните. Петата вълна няма да е много дълга - след март едва ли ще продължи", подчерта Томов.

Коментари

Още от последните новини