КЗП: Отговорността за забавените доставки е на куриерската служба

КЗП: Отговорността за забавените доставки е на куриерската служба - E-Burgas.com

Отговорността за забавена доставка е на куриерската служба. Закъснелите подаръци в момента са актуален проблем на потребителите. Това коментира пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Когато има забавяне, отговорността е на куриера, обясни той.

"Когато говорим за онлайн пазаруване, не можем да подминем и правото на потребителите за връщане при отказ от стоки, които са закупили, но не са харесали", категоричен е Маргаритов.

Той обясни, че е много важно искането за връщане на определен продукт да стане в писмена форма като имейл, а не само да се говори по телефона с търговеца.

"Когато се позовава само на разговор, търговецът винаги може да се оправдае, че срокът за връщане е изтекъл и потребителят няма как да докаже, че не е прав", подчерта експертът.

14-дневният срок за право на връщане започва да тече от получаването на стоката от потребителя, допълни Маргаритов.

Маргаритов каза още, че Комисията за защита на потребителите смята да инициира законови промени през новата година, тъй като са получени са многобройни жалби от потребители относно дефектни стоки. Той даде пример със следния казус - при закупуване на телекомуникационно устройство с дефект, месеци наред то седи при търговеца с опити за безуспешни ремонти, а потребителят се примирява с това, че е затворил определена сума пари за продукт, който не може да използва.

Маргаритов е категоричен, че тази практика трябва да се преустанови и затова се готвят законовите промени, без обаче да противоречат на европейското законодателство.

Коментари

Още от последните новини