КТ „Подкрепа” към Димитър Николов: никой друг кмет не е правил толкова много за образованието в Бургас, другите градове само черпят опит от нас

КТ „Подкрепа” към Димитър Николов: никой друг кмет не е правил толкова много за образованието в Бургас, другите градове само черпят опит от нас  - E-Burgas.com

„Вие сте кметът, направил най-много за образованието в Бургас. Всички нови практики се въвеждат първо тук, а другите градове идват, за да черпят опит от нас.  Именно поради тази причина, по наше наблюдение Бургас се превърна в предпочитан град за средно образование. Това е една от много причини, поради които имате нашата подкрепа”, заяви председателят на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” – Бургас - Огнян Маринов.

Днес кандидатът за нов кметски мандат Димитър Николов  представи програмата си за следващите четири години пред членове на КТ „Подкрепа”. На срещата, която се състоя по покана на председателя на Конфедерацията на труда в Бургас - Иван Костадинов, присъстваха представители на синдикатите от сферите на образованието, здравеопазването, социалните дейности, транспорта и промишлеността.

„Благодарим Ви, че винаги сте ни оказвал помощ и сте изслушвал нещата, които са важни за нашите членове. Ние нямаме нужда от подписано споразумение, защото във времето сте показал, че можем да разчитаме на мъжката Ви дума. Благодаря искрено, че подкрепихте обучението ни по жестомимичен език и ни съдействахте в него да се включат общински служители и служители от общински предприятия, които работят в изнесени офиси или лечебни заведения. Това е много ценна помощ за тези наши съграждани, които са с увреден слух”, добави Костадинов.

От своя страна Димитър Николов сподели, че застава пред КТ „Подкрепа” с уважение и респект, защото през годините заедно са реализирали много успешни за Бургас проекти. Той представи основните си приоритети и сподели,  че неслучайно образованието е сред основните акценти през идния мандат, тъй като именно то влияе на развитието на всички сектори в дългосрочен план.

„Досега отпускахме всички средства, които колегите от сферата на образованието искаха, и ще продължим в същата насока.  Причината е, че по времето на социализма в Бургас имаше един Институт по химия и технологии. Във Варна по същото време бяха разкрити 8 държавни университета, а в Пловдив – 9. Бургас е със 120 000 души по-малък от Варна. Ако направим една проста аритметика на база населението, тук трябваше да имаме 5 университета. Тогава щяхме да бъдем много по-напред”, заяви Николов. Именно поради тази причина той сподели, че не пести усилия, за да насърчава разкриването на нови висши учебни заведения в Бургас, като даде за пример Медицинския факултет. Николов сподели, че остават още 2 процедури преди разкриването на филиал и на Софийския университет в Бургас.

„Ако другите градове бързат в развитието си, ние трябва да спринтираме, за да наваксаме пропуснатото и да го надградим. Най-големият успех за нас е, че поставихме Бургас в центъра на държавното управление и никой, нито Министерски съвет, нито Президентството, би пренебрегнал града ни. Няма голям проект, който да бъде забавен. Всички средства, които искаме за нашия регион и нашия град, привличаме  благодарение на авторитета, който имаме. Не постигаме абсолютно нищо даром”, заяви Николов.

От своя страна членовете на синдикатите благодариха за свършеното през последните години и заявиха своята подкрепа.

Коментари

Още от последните новини