Константин Бачийски: В политиката трябва да влизат хора, които дават на обществото, а не взимат

Константин Бачийски: В политиката трябва да влизат хора, които дават на обществото, а не взимат - E-Burgas.com

Константин Бачийски е кандидат за кмет на Община Бургас, издигнат от „Средна европейска класа“. До момента той познат на бургазлии като един от най-активните и авторитетни общински съветници, дарител в различни кампании, успешен предприемач с международен бизнес и с умения да довежда докрай преговорите за привличане на инвеститори в Бургас.

В серия от интервюта ще ви представим неговата предизборна програма и планът му за развитие на Бургас, наречен „Планът Бачийски“…

Така и не стана ясно, защо обявихте кандидатурата си за кмет в последния възможен момент…и защо се кандидатирате?

Обявих кандидатурата си в последния възможен момент, тъй като смятам, че това е едно доста сериозно решение. Беше ми необходимо да го обмисля добре, защото за разлика от повечето кандидати за този пост, на мен лично никога не ми е било мечта да бъдат кмет на община, да работя в общинска или държавна администрация. Аз развивам международен  бизнес с клиенти на пет континента и на пазари в шестдесет и три държави по света.

Затова мислих много дали да направя тази стъпка. Повтарям се, но за разлика от доста кандидати за кметове, които искат да заемат тази позиция, за да управляват публични ресурси,  и за разлика от онези, които искат да влязат в политиката, за да вземат нещо, аз го правя по друга причина.

Аз съм човек, който се занимава с политика като призвание. Изобщо не ме интересува никаква възможност да печеля чрез политиката. Предпочитам да давам. Затова като общински съветник през всички тези осем години до момента съм си дарявал заплатите за бургаското здравеопазване

Дарявал съм, защото вярвам, че човек трябва да се занимава с обществена дейност доброволно в полза на обществото. Политиката не трябва да бъде бизнес и начин за получаване на доходи. Ако времето, което влагам за работа в полза на обществото, вложа в моя бизнес, ще изкарам много повече, отколкото като общински съветник. Смятам, че работата в общинския съвет трябва да е безвъзмездна, а политиката за мен е висша форма на благотворителност, ако е в полза на хората.

В каква сфера се развива вашият бизнес?

Работя в  IT сферата. Стартирах бизнеса си преди повече от двадесет години.

Има ли във вашата компания служители, които работят с вас от първия ден до днес?

Да, имам служители, които са до мен от самото начало . Все още са рамо до рамо с мен вече двадесет години. Точно първите, с които стартирах бизнеса си, все още са заедно с мен.

А какво ще стане с бизнеса ви, ако станете кмет на община Бургас? Дори немалко хора ще се питат дали тогава вашата компания няма да започне да доставя услуги на общината и общинските предприятия…

Позволете ми да отговоря отзад напред. За последните осем години, никога не съм се възползвал от позицията си на общински съветник и съм странял от обществените поръчки в Община Бургас. Имал съм възможност да работя по такива поръчки с огромен материален интерес, но съм отказвал, защото това автоматично би ме поставило в зависима позиция и конфликт на интереси. Не искам моят бизнес да има нищо общо с публичните ресурси на Община Бургас и не искам да съм зависим от администрацията. Аз съм човек, който прави онова, което смята за правилно. Непримирим съм към онези неща, които смятам за нередни и не бих допуснал да съм зависим.

Доста дълго време мислех, докато взема решение да се кандидатирам за кмет. Бизнесът ми се разраства много в международен мащаб и за мен беше важно да преценя, дали мога да го преструктурирам и да го оставя на други хора за управление.

Когато се захвана с нещо, аз се отдавам изцяло и го правя със страст. Така беше и преди години, когато реших да се занимавам с политика. И тогава дълго време мислех, преди да направя тази важна крачка. Но от онзи момент до днес като политик не пестя енергия, време и средства, за да  защитавам интересите на обществото.

Ако бъда избран за кмет на община Бургас, ще работя по същия начин. Със сърце и страст за развитието на нашия град. Това съм правил и до момента като общински съветник.

Вече споменах, че не съм мечтал да ставам кмет, министър или областен управител. Това ,което ме накара да взема решение да се кандидатирам, е единствено и само възможността да реализирам идеите си от „Планът Бачийски“ за икономическото развитие на нашия регион.

Уместно ли е да сравним „Планът Бачийски“ с бизнес план…С какво е свързан точно и какво ще се случи, ако бъде изпълнен?

Това не е импровизирана предизборна платформа, а план от дванадесет взаимосвързани точки,  по които работя от 2014 год. Общинска администрация обаче по-скоро ми е пречила, отколкото ми е помагала.  Вместо да работим заедно, аз трябваше да се боря с тях, за да реализирам някои от точките в програмата ми.

Ето ви още една сериозна причина да се кандидатирам за кмет. Ако аз ръководя общината, тези точки в моя план, ще могат да се реализират значително по-бързо, защото няма да губя време и енергия в безкрайна борба с администрацията, а ще мога да се съсредоточа върху работата си по изпълнението на идеите ми.

Ако „Планът Бачийски“ се изпълни, това ще даде отражение върху икономическото развитие на Бургас и региона не само за следващите четири години, а за десетилетия напред.

Идеята ми е да направим така, че да развием нашия регион, за да стане „видим“ за инвеститорите от световен мащаб, а Бургас да се превърне в  икономически център от международна величина.

Тогава младите хора няма да напускат повече нашия град, ще останат тук и след като завършат висшето си образование, дори да е някъде другаде, ще могат да се върнат отново в Бургас. И ще има за какво да го направят.

Споменахте, че бизнесът ви има клиенти в шестдесет и три страни по света. Мислите ли, че един кмет и неговата администрация могат да привлекат инвеститори от шестдесет и три държави?

Смятам, че този модел на работа може да се пренесе и в работата на администрацията, но е важно да се разбере, че общината не трябва стои и да очаква идването на инвеститори, а сама да ги търси и привлича. Никой няма да ни ги изпрати наготово. Трябва да сме проактивни. Конкуренцията е глобална. Градовете по цял свят се борят понякога за едни и същи инвеститори. Конкурират се градове, области, региони от различни държави и никой не чака другия.

Ако ме питате какъв е шансът на Бургас, ако продължаваме да бездействаме, както досега, ще ви отговоря, че …

Следва продължение…

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Константин Бачийски: В политиката трябва да влизат хора, които дават на обществото, а не взимат - E-Burgas.com

Регата 24 Май