Комитова с призив към архитектите: Не отивайте в чужбина, може да се изявявате тук цял живот

Комитова с призив към архитектите: Не отивайте в чужбина, може да се изявявате тук цял живот - E-Burgas.com

Тя връчи голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди 2021“ на винарско имение „Драгомир“

 „Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора.“ С тези думи се обърна регионалният министър арх. Виолета Комитова към участниците в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, на който тя бе патрон и връчи голямата награда. Събитието бе организирано от Камарата на архитектите в България, а международно жури с участието на световноизвестни архитекти определи за победител Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio.

„Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам, ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова.

 Сградата победител е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното международно жури. За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, църквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.

В конкурса участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (събитието не се проведе през 2020 поради пандемията).

 В събитието участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и Цветелина Лазарова- началник на политическия кабинет на министър Комитова.

Свързани статии
Комитова: "Струма" е обикновен междуградски път, не е магистрала Комитова: Има странни обстоятелства в катастрофата на АМ "Струма" Предлагат бюджет от 1,5 млрд. лв. за ремонт и строителство на пътища за 2022 Бившият шеф на "Автомагистрали": Има гаранции за ремонта на "Тракия" Комитова: Ремонтът на "Тракия" е направен като текущ и при повреда е без гаранция Край на протестите? Държавата и пътния бранш се разбраха Комитова: Собствениците на строителните фирми да се идентифицират, а не да пращат работници За обекти в строеж са раздадени аванси в общ размер на 363,3 млн. лв., а за обекти, по които не се работи – 1,053 млрд. лв. Започна Третият национален протест на пътните строители Комитова осигури 9 млн лв. за протестиращите работници
Тагове
комитова
Коментари

Още от последните новини