КНСБ иска максимум 52 часа работно време на седмица

КНСБ иска максимум 52 часа работно време на седмица - E-Burgas.com

Работодателят да информира служителите си при всяко едно изменение в Кодекса на труда, искат от синдиката.

Максималното работно време в България да е както в Европейския съюз - до 52 часа седмично. За това настояват от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В момента работното време в България е максимум 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично, каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, посветен на последните промени в Кодекса на труда, предава БТА.

Освен исканията за увеличаване на доходите и запазване на работните места, друго важно нещо за синдиката е спазването на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, посочи Капитанов.

Промените в Кодекса на труда от 1 януари целят по-добро съвместяване на трудовия и семеен живот. В България обаче не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза той. По думите му съгласно директивите и Конвенция на Международната организация на труда, то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа. 

От Конфедерацията коментираха и промените в Кодекса на труда.

Една от новостите е, че при всяко изменение на трудовото правоотношение работодателят е длъжен най-късно до влизане в сила на изменението да предостави на работника или служителя необходимата писмена информация, съдържаща данни за извършените промени.  

Досегашната разпоредба беше категорична, че при сключване на трудов договор изпитателният срок е до шест месеца, отбеляза Капитанов. Добавено е, че ако договорът е със срок по-кратък от една година, срокът на изпитване е до един месец, допълни той.

Според КТ работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил. Новото е, че работодателят трябва да го запознае с вътрешните правила за работната заплата. Работодателят има ангажимент да го запознае с условията и реда за прекратяване на трудовия договор, както и да предоставя информация за осигуряваните обучения, свързани с поддържане и повишаване на професионалната квалификация и подобряване на професионални умения. 

Коментари

Още от последните новини