Кирил Петков обяви "бюджет на растежа" за 2022 година

Кирил Петков обяви

Премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов дават брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет днес. То се проведе онлайн, тъй като финансовият министър Асен Василев е болен от COVID-19 и е под карантина.

Приехме предложението за Бюджет 2022 г. Радвам се да ви кажа, че това е бюджет на растежа. Инвестициите от държавата ще бъдат 5,8 от БВП. Дефицитът с ковид мерките ще е 4,1%. Тази година ще инвестираме категорично от 2,9 до 5,8%. Ще имаме безплатни детски градини, започвайки от април, ще инвестираме да няма пенсионер под линията на бедност. Поне за следващите 6 месеца ще имаме мерки за справяне с ковид и високите цени на тока", обяви премиерът Кирил Петков.

Сметките за ток, които ще се получат февруари месец, ще включват компенсациите за декември и януари. Започва и работна група в която ще се обсъдят помощите за общините.

"Докато имаме ситуация, в която една лампа от едната страна на улицата да струва 1587 лева, а друга лампа, от другата страна на улицата струва 5755, докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление", смята Петков.

Уволнението на директорите на "Булгаргаз" е заради факта, че БЕХ и Министерството на енергетиката смятат, че те на си изпълнили задачите си добре.

"В момента се води разследване и сме сигурни до голяма степен, че част от решенията, които те са взели, резултират във всоките цени на газа и 30-те процента повишение, което беше предложено на КЕВР"

Коментари