Картините на Божков вече са в Hационалната галерия

Картините на Божков вече са в Hационалната галерия - E-Burgas.com
Снимка: Нова Тв

Националната галерия приема на съхранение картините от частната колекция на Васил Божков. От там нарекоха безпочвени обвиненията на фондация „Тракия”, че предметите се пренасят във варварски условия.

Още преди дни от Фондация „Тракия” обвиниха властите във варварско и безпочвено изземане на картините на Васил Божков. От там дори поискаха съдействие от ЮНЕСКО, тъй като по думите им, произведенията се пренасят в чували и кашони. С транспорта им са натоварени и експерти от Националната галерия, откъдето пък заявиха, че спазват всички възможни изисквания:

„При нас са само произведения на изкуството, които са създадени през последните стотина години. Които много по-лесно и се описват и се транспортират и се съхраняват”, каза ръководителят на отдел „Комуникация” в Национална галерия.Весела Радоева пред Нова тв,

През последните 10 дни в Националната галерия всеки ден пристигат картини от частната колекция, след което веднага се складират в специално оборудвани депа. Достъпът до тях на външни лица е забранен.

От Галерията уверяват, че картините ще се съхраняват по най-добрия за тях начин, тъй като температурата тук не пада под 21 градуса, а влажността на въздуха е около 50 процента.

Именно при такива условия се съхраняват ценни картини, поясняват още от Галерията. Към момента обаче не може да се каже нито на каква стойност са платната, нито колко точно  са на брой:

„Няма официален списък колко от тези произведения са собственост на Божков, дали всички са негова собственост и въобще колко са произведенията на изкуство извън античната колекция, за която се говори”, добавя Весела Радоева, ръководител отдел „Комуникация”, Национална галерия.

Каква ще е съдбата на платната също тепърва ще става ясно. От Галерията пък нарекоха безпочвени изказванията на различни медии, че скоро ще бъдат подредени в изложба.

Коментари

Още от последните новини