Караянчева: За 24 часа мога да свикам парламента

Караянчева: За 24 часа мога да свикам парламента - E-Burgas.com

Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева в студиото на "Здравей, България". Така тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той просто работи в извънредна ситуация. По Конституция е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията, е безпочвено“, заяви председателят на Народното събрание.

„В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председателя, от народни представители, от президента и от Министерския съвет. При необходимост това става за 24 часа. Ако днес се появи такова предложение, аз още утре мога да го свикам", каза още Караянчева.

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание“, категорична бе тя.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи и депутатите могат да седят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава - нямаме това пространство и работим по повече от 15 минути в едно помещение“.

По думите й никой не е казвал, че в момента народните представители не работят. „Всеки има някакви задължения по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

„Парламентарната демокрация умря", "Конституцията е застрашена" - това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава", заяви категорично председателят на Народното събрание.

Коментари

Още от последните новини