Каракачанов купува дронове за 25 млн лева

Каракачанов купува дронове за 25 млн лева - E-Burgas.com

Министерството на отбраната планира да купи 14 дрона за въздушно разузнаване за близо 25 млн. лева, съобщава сайтът "Сега". Ведомството е изпратило покани за предоставяне на оферти за доставка на безпилотни летателни системи (БЛС) до 24 производители, сред които български, израелски, европейски и американски фирми. Крайният срок за получаване на офертите е 13 февруари.

Преговорите няма да са по общите правила на Закона за обществените поръчки, който дава възможност за изключение в случаите на "възлагане за целите на разузнавателни дейности".

Поръчката е разделена на две части. Първата е за доставка на 12 безпилотни летателни системи клас I – "Мини", на стойност 10.8 млн. лева с ДДС. Предвижда се доставката им да бъде извършена поетапно от 2020 до 2024 г. Дроновете ще могат да проследяват и съпровождат подвижни обекти, да извършват заснемане, да е предвидена възможност за запис на криптирана информация и др. Изисква се дроновете да могат да летят на максимална височина, не по-малка от 4 хил. метра, и да могат да се отдалечават на минимум 20 км от наземната си станция. Предвижда се възможност за работа на системите при температури от минус 20 до 40 градуса по Целзий и средна скорост на вятъра, не по-малка от 13 м/сек.

Втората част е за доставка на две безпилотни летателни система клас I – "Мaлки", на стойност 14 млн. лв. с ДДС. Те следва да бъдат доставени през 2020 и 2021 г. Дроновете от този клас следва да летят на височина, не по-малка от 4500 м в зона, не по-малка от 120 км от наземната станция. Офертите ще се оценяват по два критерия - цена и гаранция.

Министерството на отбраната вече проведе няколко големи поръчки, сред които за ремонта на изтребителите МиГ-29 и на Су-25, както и за покупката на изтребители Ф-16. Предстоят търгове за покупката на два военни кораба за 1 млрд. лева и 150 бронирани машини за 1.5 млрд. лева.

Коментари

Още от последните новини