Къде трябваше да бъде параклисът?

Къде трябваше да бъде параклисът? - E-Burgas.com
[caption id="attachment_46411" align="aligncenter" width="560"] Вчера първата копка бе съпроводена с много усмивки. Дали обаче всички са доволни?[/caption]

Вчера в Морската градина на Бургас бе направена първа копка на гредежа за бъдещия параклис „Св. Георги Победоносец“ в памет на жертвите от Балканската война. Дядо Йоаникий освети и положи първия камък за параклиса, а Сливенската митрополия дари 1000 лв. за изграждането му. Останалите пари бяха събрани изцяло от дарения на бургазлии, като събраната сума до момента е 36 000 лв. С това жителите на града показаха, че могат да се обединят за обща кауза и тя да добие материално изражение. Оказа се обаче, че далеч не всички са напълно съгласни с изграждането на параклиса и по-конкретно на мястото, за което е предвиден. В Интернет се появиха мнения, че Приморски пак не е най-подходящото място за строеж, било то и на параклис. Заинтересован от надигащия се дебат, е-burgas реши да направи анкета в Морската градина, в близост до мястото, на което вчера започна строежът.

Първото, с което се сблъскахме и което си заслужава да се отбележи е, че доста бургазлии все още не бяха чули за градежа и съответно нямаха мнение по въпроса. Като изключим това, изказванията бяха предимно полюсни. Избираме по няколко от всички позиции, за да бъде максимално обективни. [caption id="attachment_46412" align="alignleft" width="300"] На това място скоро ще бъде издигнат малкият параклис[/caption] Може би логично, идеята за параклиса се хареса повече не възрастните хора. „Мястото е идеално, какво не им харесва? Да дойде човек, да се разходи и да влезе в параклисчето. Повече такива неща трябва да се правят“ сподели 65-годишният Никола Станчев пред нас. „А къде да бъде другаде? Като много знаят да кажат! Ако го направят в „Меден Рудник“ кой ще го види?“ разпалено обясни млада майка, представила се като Ивелина. Тя поощри дарителската кампания и дори пожела да даде пари за каузата. Все пак не липсваха и негативни коментари, насочени именно към избраното място. Някои от хората видимо не се бяха замислили за това преди да зададем въпроса, но след това бяха склонни да се съгласят. Други пък откровено бяха против. „Да махнат всички капани първо, най-вече тези, които са на територията на парка. И вместо да мислят какво ново да построят, да махнат сегашните простотии. Няма значение дали е параклис, ей там, някъде по-нагоре да го направят.“ Това сподели мъж на 42 години, който се представи само като Радо. „Ами хубаво са се сетили и браво, че са събирали пари. Ако бях разбрал и аз щях да дам. Но мястото и на мен не ми харесва, аз даже се чудих защо е заградено. Мислех, че нещо ще копаят, а те щели да строят.“ Това каза пред нас жена на средна възраст, представила се като Яна Григорова. Не липсваха и мнения „по-средата“. В интерес на истината те преобладаваха, но това сякаш беше поради слабата информираност и заинтересованост. Все пак ето едно и от тях: [caption id="attachment_46413" align="alignright" width="300"] Така трябва да изглежда "Св. Георги Победоносец" след около 2 месеца[/caption] „Надявам се да не стане грозно, аз почти всеки ден минавам от тук с колелото и ще следя отблизо. За мен мястото е приемливо, но можеше би трябваше да се помисли още малко“ заяви 33-годишният Христо, когото срещнахме в Морската градина. Като заключение можем да кажем, че бургазлии не са особено единодушни относно градежа на параклис „Св. Георги Победоносец“, Като цяло мненията в социалните мрежи се припокриват донякъде с тези от улицата, като изключим, че вторите бяха по-меки. Предстои да разберем, дали дебатът ще прерасне в нещо по-сериозно или ще си остане само спор по форумите. Анкетата ни няма претенции за социологическа обективност, но е направена с произволни хора, били те и малко на брой. Приканваме всички, които имат мнение по въпроса да го споделят като коментар под статията.
Коментари

Още от последните новини