Кацаров: Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона

Кацаров: Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

"Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Кривата е равна на 500 на 100 000 заразени, чакахме това от няколко седмици", обяви здравният министър, цитиран от Ofnews.bg.

Съветникът му проф. Мира Кожухарова съобщи, че пикът на четвъртата вълна е бил на 4 ноември, когато заболеваемостта е била 728.03 на 100 000. По думите ѝ сега кривата на разпространение на инфекцията рязко спада, което е позитивен ефект от въвеждането на зелените сертификати. На тази мярка според нея се дължи и увеличеното тестване, което е дало възможно навреме да се диагностицират заразените и да се изолират.

Епидемиоложката отчете и постепенен спад на броя хоспитализирани пациенти и намаляване на случаите в интензивните отделения. Ръст има и при ваксинациите - над 28%  от хората над 12 г. са напълно ваксинирани, отнесен към общата популация процентът е 25%.

За експертната си дейност като съветник на министъра проф. Кожухарова получи златния медал на МЗ.

Какви са промените за учениците

Предвид нормализирането на епидемичната обстановка здравният министър ще издаде заповед да възстановяване на извънучилищните дейности, стана ясно още от брифинга.

"Това включва няколко възможности за извънкласно и дуално обучение, (практическото обучение), консултации, явяване на изпити", обясни Кацаров и допълни, че ако учениците са били тествани в училище, няма да се налага да се изследват отново, за да могат да посещават тези дейности.

Има ли достатъчно тестове за училищата

"Досега сме предоставили на МОН над 1 млн. щадящи тестове, днес предстои да бъдат доставени още 1 млн. Има обявена поръчка за нови доставки. Днес е крайният срок за представяне на оферти за още 2,5 млн. теста. В рамките на следващите 7 дни би трябвало да сме осигурили 4 млн. теста на МОН, които ще бъдат достатъчно за всички ученици до края на календарната година. Кога ще могат големите ученици да се върнат в клас ще реши МОН. Това не е в нашите правомощия", обясни Кацаров.

Свързани статии
9916 са новите случай на ковид Нов анти рекорд: 12 399 заразени за ден у нас Отново надхвърлихме 11 000 новозаразени, лек скок и при хоспитализираните Лекари: След Нова година се чувстваме като опълченци 9874 са положителните тестове за ковид у нас 8932 са новите случаи на COVID-19 у нас Отново над 10 000 новозаразени у нас Остава висок броят на новозаразените у нас Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас
Тагове
кацаров ковид
Коментари

Още от последните новини