Изписват печалбата на бензинджиите в касовите бележки

Изписват печалбата на бензинджиите в касовите бележки - E-Burgas.com

В касовата бележка при покупката на горива ще пише как се формира цената му. По идея на финансовия министър Владислав Горанов търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата и печалбата на дистрибуторите на горива. Така ще бъде постигната прозрачност при формирането на цената на бензина и дизела.

След среща с премиера Борисов Горанов обяви в ефира на бтв, че ще предложи промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти. „Както в момента клиентите четат фактурите си за тока и парно и разбират какво плащат, така и при зареждане ясно ще бъдат показани търговските надценки“, коментира идеята си финансовият министър, която предстои да бъда публикувана за обществено обсъждане.

„Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани“, каза още Горанов. Според първоначалните информации промените ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди да бъдат приведени в действие.

Бензинът поевтиня с 13 ст., а дизеловото гориво с 4 ст. за литър през последната седмица, сочат данните на сайта fuelo.net. Така при бензина намалението е с 5,51%, докато при нафтата е в рамките на 4 ст. за литър Вчера най-масовият бензин А 95 се продаваше на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40. Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв. При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел. Хасковска област остава мястото с най-евтиното гориво в България, като тук цените са с около 4 стотинки по-ниски от средните за страната. Средната цена на бензин А-95 там е 2,19 лв./л, а дизелът струва около 2,32 лв./л. За пропан-бутан пък хасковлии се бъркат около 1,06 лв./л. След Хасково се нарежда област Пловдив, където средната цена на бензина е 2,21 лв./л , а на дизела - 2,33 лв./л. София остава по средата на класацията за най-скъпо гориво. В столицата бензин А-95 се продава средно за 2,22 лв., а дизелът – за 2,35 лв./л. 
Междувременно стана ясно, че сериозни нарушения са открити във всички бензиностанции обект на съвместни проверки на Агенция „Митници“, МВР, НАП и Българския институт по метрология (БИМ) през миналата седмица. И петте обекта, които се намират на територията на Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас, са запечатани, а за част от нарушенията са образувани досъдебни производства. От три от бензиностанциите инспекторите от Агенция „Митници“ са иззели гориво заради нарушения на акцизното законодателство. Задържани са общо над 14 000 литра гориво.

Коментари

Още от последните новини