Испания ще изпрати още оръжия на Украйна

Испания ще изпрати още оръжия на Украйна - E-Burgas.com

Испанското правителство заяви, че ще изпрати нови оръжия за Украйна в светлината на руската инвазия, без да уточнява какво ще бъде доставено. Запитан за естеството на новата пратка за Киев, испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес, отказа да даде подробности. Той обаче настоя, че целта е "да се помогне на Украйна и нейната армия да защитят своята независимост, суверенитет и най-вече да защитят беззащитните цивилни граждани".

"Ако наистина искаме да помогнем на Украйна... колкото по-малко говорим за оръжия, какъв вид и откъде идват, толкова по-добре", каза той пред испанската обществена телевизия TVE.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес заяви късно в четвъртък, че Испания ще изпрати втора доставка "през следващите дни". "Вече изпратихме първата пратка и в зависимост от това как ще се развият обстоятелствата, ще изпратим още една през следващите няколко дни с една цел: гражданите на Украйна да могат да се защитят и легитимно да се бранят от това ужасно нашествие на Русия", каза тя пред телевизионния канал Telecinco.

Въпреки резервите на твърдо левия си коалиционен съюзник "Подемос", социалистическият министър-председател Педро Санчес заяви миналата седмица, че Испания ще изпрати "на украинската съпротива офанзивна военна техника". По-късно Роблес заяви, че техниката, която е доставена със самолет до границата между Украйна и Полша, включва 1370 гранатомета, 700 000 боеприпаса и неуточнен брой леки картечници.

В петък висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел предложи блокът да удвои финансирането на военната помощ за Украйна, като го увеличи до 1 млрд. евро, за да й помогне да се пребори с руската инвазия. Военното нахлуване на Русия в Украйна, което продължава вече трета седмица, накара западните страни рязко да увеличат доставките на военна помощ за прозападния си съюзник. Но руският първи дипломат Сергей Лавров осъди Европейския съюз и други страни за това, че действат "опасно", като доставят оръжия на Украйна. 

Коментари

Още от последните новини