Ипотека прати цех за череши в Айтос на търг

Ипотека прати цех за череши в Айтос на търг  - E-Burgas.com

Предприятието бе изградено през 2004 година със средства по програма САПАРД

Цехът за преработка и консервиране на плодове в местността "Стамбол сърта" в землището на Айтос е обявено за продажба на публичен търг със стартова цена от 528 750 лв. Причината за това е неизплатена ипотека към Банка Пиреос от страна на фирмата собственик „Франко“ ЕООД. Ипотеката е на стойност 1,5 млн. лв., които така и не са били изплатени, след като предприятието не е успяло да възвърне вложената в него инвестиция. 

Цехът разполага с  склад за експедиция, лаборатория, лекарски кабинет, работилница, съблекалня за мъже и жени, тоалетни и бани и помещение за персонала. Освен сградата на търг отива и и производствения терен към нея, която е с площ от 33 791 кв/м. 

Мащабната инвестиция за предприятието бе направена през 2004 година. Проектът “Цех за преработка и консервиране на череши” бе на обща стойност 2.9 млн евро, от които 1.483 млн. евро е сумата по САПАРД, останалите са собствени средства на фирмата. Тогава от придприятието са планирали да преработват по 5 хил. тона череши годишнo за износ. За целта бе приспособено хале от бившото селскостопанско летище на 1.5 км от Айтос. Производството продължаваше от юни до декември всяка година, докато предприятието не фалира. 

Коментари

Още от последните новини