Инж. Куманов: Не сме готови за земетресения, ще ни удари някой трус, въртят се около нас

Инж. Куманов: Не сме готови за земетресения, ще ни удари някой трус, въртят се около нас - E-Burgas.com

България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Ще ни удари някой трус, въртят се около нас. Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия. В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. В Албания брахме страшен срам. Това заяви пред БНР инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране.

Именно с обявления на Камарата се сформират такива екипи, обясни още Куманов. “В Албания бяхме като бедните роднини Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка. Преимущество на нашите специалисти беше по-големият опит”, посочи още инженерът. “Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации. Към момента у нас той е само на хартия”, обясни Куманов и допълни, че около 25 милиона ще бъдат необходими за обезпечаването на такъв център в България.

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения - още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, категоричен беше инженерът.

 


 
Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Намериха тялото на издирвания българин в Искендерун Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Сеизмолог: Никой не може да предсказва земетресения Хиляди турци прекараха нощта в палатки при -5 градуса Изпращаме два Спартана и спасителни екипи в Турция, загиналите са над 500 МнВР: Няма данни за пострадали българи в Турция Силно земетресение в Турция разлюля и България Трус в Македония се усети и у нас 4,7 по рихтер разстърси Гърция в района на Крит
Тагове
земетресение трус
Коментари

Още от последните новини