Имат ли място образите на Сталин и Тодор Живков на Фестивала на маскарадните игри в Бургас?

Имат ли място образите на Сталин и Тодор Живков на Фестивала на маскарадните игри в Бургас? - E-Burgas.com
Снимки: Георги Дракалиев

Общинският съветник Георги Дракалиев пита какъв е размерът на приходите от мероприятието, което имаше за цел да удължи туристическия сезон в града

Имат ли място руски знамена, тениски и чаши на СССР и картички с образите на Сталин и Тодор Живков на Фестивала на маскардните игри в Бургас. Този въпрос задава общинският съветник Георги Дракалиев, който е входирал първото питане за новия мандат на местния парламент. 

Фестивалът на маскарадните игри, народното и художествено творчество е организиран от СНЦ „Българско е“ и се проведе в Бургас за втора поредна година. В програмата му бе включена улица на майстори-занаятчии, където взеха участие производители на маски и други тематични продукти. Не липсваше и традиционната скара на въглища и продажбата на други хранителни продукти. Организаторите обявиха официално, че за целта се оформя алея за търговия с тематични сувенири и предмети, и се представят български фирми и продукти.

"Въпреки тази декларация, на една от сергиите, се продаваха сувенири, носещи символи на комунистическия режим, който е обявен със закон от българското Народно събрание, за престъпен. Развяването на руски знамена /над надпис „Български патриоти“/ и поставянето на тениски на СССР, чаши, магнити и картички с физиономиите на Сталин, Калашников и Т. Живков до ликовете на Апостола на свободата Васил Левски, поета-революционер Христо Ботев или Райна княгиня, освен че е нелепо, е и недопустимо. Тъй като, изложението има статут на частно мероприятие и според условията му, до участие в него се допускат само членове на организацията или специално одобрени, отговарящи на нейния устав, считам че СНЦ “Българско е“ са изцяло отговорни за реда и за действията на участниците." пише Дракалиев в питането си. 

Съветникът поставя също и въпросът какъв е размерът на приходите, постъпили в общината от провеждането на фестивала. Дракалиев припомня, че провеждането му бе прието миналата година от Общински съвет с цел да се удължи туристическия сезон в града. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини