Имало силен сезон по Южното Черноморие, но само 40 дни

Имало силен сезон по Южното Черноморие, но само 40 дни - E-Burgas.com

Хотелите по южното Черноморие бяха с добра заетост само за 40-45 дни. Статистиката е много важна, за да може реално да се оценят нещата. Нашата цел е да удължим почивния сезон, така че той да може да продължи поне половин година. Могат да бъдат организирани събития през студената част на годината. Летният туристически сезон в България имаше успех, но голяма част от хотелите не отвориха. Това коментира проф. Георги Рачев от Алианса на туристическата индустрия в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес се разбраха да работят заедно за запазване на заетостта в тежките условия на пандемия и последиците от нея. Всичко това се случва на фона на протести от различни браншове срещу новите противоепидемични мерки.

"Алиансът на туристическата индустрия в България изцяло подкрепя протестите. Целият туристически бизнес са обедини, макар че е съставен от различни отрасли. Едни са вижданията и целите на хотелиерите, а други са на ресторантите към хотелите".

Другата тема от разговора бе как може да бъде спасен туризмът в България.

Изпуснахме година и половина. В Европа не говорят за рестарт на туристическия бизнес, а как да се стигне предпандемичното ниво от 2019 г. Според прогнози около средата на 2022 г. туристическият сектор ще се възстанови. За бизнеса в България са дадени 650 милиона лева, но не стана ясно по какъв начин са разпределени средствата, обясни проф. Георги Рачев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Единственият сектор, който беше затворен със заповед, беше туристическият, като продължава да бъде ограничаван. Как си представяте едно заведение да работи с 30-50% от посетителите си?", допълни гостът.

От думите му стана ясно, че до преди пандемията само хотелиерите можеха да се възползват от мярката за по-ниско ДДС.

"Това е много важна икономическа мярка, която е необходима в наше време. Към нея трябва да се подходи много внимателно, тъй като много отрасли ще искат да се възползват от нея".

 

Свързани статии
Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч Мощен чуждестранен инвеститор строи предприятие в Бургас (Снимки) Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. Добра новина за бургаския бизнес - отварят нови програми за безвъзмездна финансова помощ Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Днес официално откриваме летния туристически сезон Созопол открива сезона с концерт и огнено шоу Сезонът по морето започва: Цената на цацата и бирата с 10-15% нагоре
Тагове
сезон бизнес Южно Черноморие
Коментари

Още от последните новини