Идва пролет, но се очаква сняг и през март

Идва пролет, но се очаква сняг и през март - E-Burgas.com

Пролетта климатично започва след по-малко от 2 седмици - сезонът стартира на 1 март и приключва на 31 май. Същевременно, на фона на значителните снеговалежи в края на сезона, които обхванаха големи части от Европа, мнозина мечтаят за по-топло време, започва своята прогноза за пролетния сезон авторитетният сайт Акууедър.

Като цяло синоптиците на сайта предвиждат сравнително топла пролет, особено за някои региони на континента.

Екипът на метеоролозите на AccuWeather предупреждава, че началото на пролетния сезон 2021 г. може да има някои прилики с пролетта на 2018 г., сезонът, донесъл Звяра от Изтока до части от Северна Европа.

Ето прогнозите на сайта по региони.

Южна Европа

Очаква се моделът на циркулация, която донесе силните бури в Западна Европа, а след това и в южната част на континента през зимните месеци, да остане активна в началото на пролетта.

Очаква се бурите да следват най-често траектории през Франция, след това към Италия и Балканския регион, особено през месец март. Метеоролозите на AccuWeather отбелязват, че това ще бъде необичаен модел за пролетта, тъй като траекториите на атлантическите циклони обикновено са по-далеч на север през това време на годината.

"Този ​​южен път ще отслабне до края на пролетта", каза старшият метеоролог на AccuWeather Тайлър Ройс, добавяйки, че регионът ще продължи да получава големи валежи.

Когато бурите приближават към Средиземно море, те могат да изтеглят повече влага, което води до обилни дъждове и гръмотевични бури в цяла Италия и по западното крайбрежие на Балканския полуостров. Това може да увеличи риска от наводнения до началото на пролетта, особено в райони, които и без това бяха заляти от дъжд в края на 2020 г.

По отношение на Балканите и Югоизточна Европа наднормените температури ще доминират (виж картата), заради по-честото попадане в челните части на циклоналните вихри, в които се пренасят по-топли въздушни маси от Африка и Средиземно море.
Бурният модел в началото на пролетта ще продължи и над Иберийския полуостров. Въпреки че бурите могат да забавят пристигането на сезонната топлина в региона на Западното Средиземноморие, влажното време може да се окаже благоприятно за региона.

Изобилието от снеговалежи тази зима, особено в планините, които обикновено не получават толкова сняг за толкова кратък период от време, колкото се наблюдава през този сезон, може да бъде добре за Испания.

Ройс, добавя: "Изобилието от топенето на сняг и валежите, очаквани в началото на пролетта, могат да поставят страната в добро положение по отношение на водните ресурси, когато наближаваме края на пролетта и началото на лятото. "

Алън Репърт, старши метеоролог, който е в AccuWeather от 2001 г., се съгласява. "Тази година досега беше необичайно влажна за региона, особено в сравнение с последните няколко години", обясни той. "При достатъчно дъжд в началото на сезона, язовирите и другите водни резервоари могат да останат над нормалните си като обеми нива."

Източна Европа

"Общият модел може да бъде топъл за региона", каза Ройс, но регионът все още може да получи едно или две студени нахлувания в самото начало на пролетта. Те могат да бъдат продължителни до няколко дни, преди да се върнат по-топлите условия.

Обикновено топлото време може да е добре дошло за мнозина, които се надяват да излязат навън след зимните месеци, но Ройс предупреждава, че заплахата от сняг може да възникне при случайни студени вълни през пролетта. Съществува по-висок риск от снеговалежи през март - в сравнение с последните години.

По отношение на въздействието върху селското стопанство, температурите над нормата могат да доведат до това, че зимната пшеница в тази част на континента ще излезе рано от зимен покой.

Свързани статии
Ветровито време и днес Ветровито днес, с валежи главно в планините И днес разкъсана облачност, до 4 градуса по морето Облачна събота с дъжд в източните райони Облачното и дъждовно време остава и днес Слънчев уикенд, но истинската зима се задава Времето остава топло и днес Слънчево и топло време по Черноморието Предимно слънчево време на Коледа Облачно и ветровито време в неделя
Тагове
време прогноза
Коментари

Още от последните новини