Идва ли краят на 30-годишна яма в центъра на Бургас?

Идва ли краят на 30-годишна яма в центъра на Бургас?   - E-Burgas.com
Снимка: 24 часа

Съдът разреши делба на запуснатия терен за ГУМ между общината и 4 частни фирми, но това е само на първа инстанция Парцелът до пл. "Тройката", който загрозява центъра на Бургас трето десетилетие, може да бъда разделен между съсобствениците. Това гласи решение на Районен съд - Бургас от 16 декември, съобщава 24 часа.

Делото е образувано през 2013 г., но само на първа инстанция се проточи 3 години заради сложността на казуса и назначените експертизи. Съсобственици в парцела, отреден преди време за строителство на Градски универсален магазин, са община Бургас, "Мариета" ООД - Стара Загора, "Търговски дом" - Стара Загора, "Трендекс България" ЕООД - Бургас и "Музеум" ЕООД - Бургас. Запуснатият парцел е заблатен и обрасъл в храсти и дървета заради дългогодишни спорове между съсобствениците. Един от конфликтните моменти е отстъпеното право на строеж на старозагорската "ГИР 2", чийто е приемник е "Мариета" ООД.

Договорът между община Бургас и старогазорци бе подписан през 2005 г. Според Районен съд Бургас правото на строеж не е надлежно учредено. Старозагорската фирма има интерес да го обжалва и вероятно ще се възползва от това. "Ако се вземе решение да се раздели имота, община Бургас има право да реализира своите намерения върху частта, която й се полага. Ние винаги сме казвали, че това е въпрос, който е свързан с голям обществен интерес. Затова ще бъде поставен пред Общинския съвет", коментира шефът на правната дирекция Златина Георгиева. Целият имот е 11 627 кв.м. като 10 989 квадрата са собственост на общината.

Един от вариантите е да се поиска изкупуване на останалите части. От окончателното решение на спора зависи как ще изглежда центърът на града през следващите десетилетия.

Източник: 24chasa.bg

Коментари

Още от последните новини