Идея: Опрощават здравните вноски на редовните кръводарители

Идея: Опрощават здравните вноски на редовните кръводарители - E-Burgas.com
снимка: БЧК-Бургас (архив)

От Областната организация на БЧК организираха кръгла маса за проблемите с кръводаряването и имат конкретни предложения как да се поощри безвъзмездното донорство у нас. Един от начините са опрощаване на здравноосигурителни вноски за редовните кръводарители, данъчни облекчения, както и няколко дни допълнително към годишния отпуск.

С какви проблеми се срещат медиците и какво мислят работодателите по въпроса?

Медицинските екипи на Кръвния център във Варна излизат все по-рядко за организирани кръводарителски кампании във фирми и предприятия. Често наличното количество от кръв и кръвни продукти е на критичния минимум.

Необходимостта от кръв и плазма в болниците непрекъснато расте. Много хора, които влизат в болници за операции, са принудени да молят близки и приятели да дарят кръв за тях. Други обаче, които нямат кого да помолят, остават без избор и се налага да ползват услугите на кръводарители на черно.'

Липсата на достатъчно кръводарители и безизходицата, в която попадат мнозина, води до процъфтяване на черния пазар с кръв. Цената на банка кръв у нас варира между 60 и 500 лева. Всички знаят кои са търговците, но никой не може да ги спре, а и те винаги имат готови отговори.

Коментари

Още от последните новини