И при децата с COVID могат да се появят усложнения

И при децата с COVID могат да се появят усложнения - E-Burgas.com

"И при децата може да има COVID усложнения, но са далеч по-редки от тези при възрастните. Малките пациенти нямат и толкова хронични заболявания, натоварвания, не са пушачи и др. Децата се заразяват по-лесно с новия британски вариант на коронавируса, но няма доказателство, че с този щам боледуват по-тежко." Това заяви пред БНТ педиатърът д-р Пламен Масларски. 

"Най-честото усложнение при малките е пневмонията. Мултисистемен възпалителен синдром също се среща при децата след COVID-19. Има такива случаи и в София", каза експертът. 

"Обсъжда се, че децата разпространяват повече COVID-19, защото го карат безсимптомно. Тук идва ролята и отговорността на семейството - ако е имало контакт, то детето трябва да се карантинира", съобщи д-р Масларски.

"8% от инфектираните деца са се заразили на мероприятия и далеч по-малко в детските градини - 3%", коментира експертът, предаде "Монитор". 

"По-уязвими са децата с имунен дефицит и хронични белодробни заболявания", обясни педиатърът. 

"Има голям резерв в болниците в София, към момента само в "Пирогов", натоварването е по-голямо", завърши д-р Пламен Масларски. 

Коментари

Още от последните новини