Хакери дебнат в онлайн пазаруването

Хакери дебнат в онлайн пазаруването - E-Burgas.com

Нито пандемията, нито коледните празници сложиха на пауза кибератаките. Хакерите, оказва се, не само работят без почивен ден, но дори използват Ковид, за да печелят още повече. На прицел сега е най-силният сезон в онлайн пазаруването, когато хората са склонни да дадат данните на банковите си карти, показа БНТ.

Един шкаф за продажба и един сайт за безплатни онлайн обяви. Качваме снимка на шкафа, даваме му цена и няколко часа по-късно в друга платформа за комуникация получаваме съобщение от момиче на име Христинка, което иска да го купи. Нищо не подсказва, че тук има уловка. Христинка ни уверява, че ще ни изпрати парите през сайта. За целта ни изпраща линк, където да въведем данните на картата си. Сайтът, към който ни препраща много прилича на оригиналния. Но не е. Типичен опит за измама.

Създават една хубава история, която е насочена лично към теб, използват информация, която са събрали преди това, така че да направят тази история наистина достоверна, казва Кандид Уест, компания за киберзащита.

Пандемията е дала нови идеи за атаки. Хакери се преструват на държавна институция или лаборатория, изпращат вашия QR код, който да изтеглите. Но се оказва, че това не е вашия QR код и сте изтеглили късата клечка.

Много хора и много компании правят грешката да си мислят "Хакерите няма какво да вземат от мен. Аз не съм известен. Нямам онлайн банкиране, нямам банкова карта", но това е грешно, защото хакерите хвърлят въдицата и чакат да видят какво могат да уловят. На тях не им пука за теб, а за това какво могат да вземат - данни за банкова карта, парола за Инстаграм или пък просто ще те използват, за да стигнат до твои приятели, от които да вземат нещо.

В една от най-големите фирми за киберсигурност в света забелязват, че предупрежденията не слагат край на фишинг имейлите. Дори напротив.

Виждаме 62% увеличение втората половина на тази година. И това ще продължи, защото работи, допълва Кандид Уест, компания за киберзащита.

А за да спре да работи, правилата, които всеки може да спазва са наистина лесни. И важат за всички злонамерени опити.

Просто проверявайте няколко пъти кой ви е изпратил имейла, този линк, който отваряте от официалния сайт ли е. Когато сте поръчали нещо онлайн, внимавайте с имейлите от рода на "Има проблем с доставката на вашата поръчка. Моля, вижте прикачения файл.

В прикачения файл може би се крие уловката.

Свързани статии
Директори на детски градини: Не отваряйте имейли от нас, вируси са Глоба от 1 млн. лв. за "Български пощи" заради хакерска атака и теч на данни Имат ли контрол киберпрестъпленията или разчитаме на собствения си акъл? Отново гаф! Изтекоха данните на 300 хиляди българи в Булстат Хакери отново атакуват с фалшиви мейли от името на НАП
Тагове
хакери онлайн пазаруване
Коментари

Още от последните новини