Глоба от 1 млн. лв. за "Български пощи" заради хакерска атака и теч на данни

Глоба от 1 млн. лв. за
capital.bg

След хакерската атака срещу "Български пощи" - Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) състави акт за 1 милион лева, след като 3-месечна проверка установи, че от предишното ръководство на дружеството са неглижирали киберсигурността и не са взети мерки за защита на данните на потребителите преди и по време на кибератаката от 16 април.

Екипите на комисията установиха, че след криптирането на данните на 680 000 физически лица са изтекли лични имена ЕГН-та, както и информация за лични карти, коментира пред БНТ Венцислав Караджов - председател на КЗЛД.

"Ясни са размерите на паричните суми, които са получавали, освен това - банкови сметки на служители на "Български пощи". Достъпени са чувствителни данни за възрастта и здравословното състояние на служителите, както и имейли на клиенти на дружеството, добави той.

До атаката се е стигнало поради проблем с неглижиране на организацията и системите на "Български пощи". Там липсва анализ, който да доведе до правилно прилагане на организационни мерки за защита на данни по електронен път, обясни той.

 

Свързани статии
Директори на детски градини: Не отваряйте имейли от нас, вируси са НАП съветва да не се разчита на пощите за данъчните декларации Имат ли контрол киберпрестъпленията или разчитаме на собствения си акъл? Отново гаф! Изтекоха данните на 300 хиляди българи в Булстат Хакери дебнат в онлайн пазаруването Хакери отново атакуват с фалшиви мейли от името на НАП Започна раздаването на пенсии при строга организация
Тагове
пощи хакери
Коментари