Готов е проектът на Общия устройствен план на община Поморие

Готов е проектът на Общия устройствен план на община Поморие - E-Burgas.com

Дa пpeдлoжи aдeĸвaтeн и cъвpeмeнeн пpocтpaнcтвeн мoдeл зa paзвитиe и управление на територията нa община Поморие и дa фopмyлиpa пoдxoдящa пoлитиĸa и нopмaтивни paмĸи зa нeгoвaтa peaлизaция, e paмĸoвaтa цeл нa нoвия Oбщ ycтpoйcтвeн плaн (ОУП) на общината. Beчe e изгoтвeн пpeдвapитeлният пpoeĸт, който бе представен пред целеви групи и пред Общински съвет Поморие. Пpeдcтoи нeгoвoтo oбщecтвeнo oбcъждaнe в град Поморие и в населените места, cлeд ĸoeтo и oдoбpeниe oт Eĸcпepтния cъвeт пo ycтpoйcтвo нa тepитopиятa в Общинaтa.

„За нас, като общинско ръководство, това е от изключително важно значение, защото с Общия устройствен план очертаваме пътя на развитие и перспективите пред общината в следващите 20 години. Но най-важното е, че в изработването на плана, проектантският екип спази най-важното ни условие – документът да бъде балансиран. Благодаря им, защото успяха да намерят този баланс между интересите на гражданите, на инвеститорите, на бизнеса, на неправителствените организации, на Общината, но най-вече баланса между общинския център и вътрешността на общината. Защото именно това дава перспективата за развитието не само на град Поморие, а на съставните ѝ селища, съобразявайки се с хората – с поминъците и традициите им и с обществения интерес. Развитието, това е бъдещето на общината и стимул за младите хора да останат в нея.“, каза кметът Иван Алексиев.

Към момента, за територията на община Поморие е налице териториално устройствен план, създаден в периода 1996 – 1997 г. при съвсем различна законова и нормативна рамка и различно състояние на българското Черноморско крайбрежие. През 2005 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството възлага изработването на проект за изменение на ОУП. След необходимите съгласувателни действия 2 години по-късно планът е приет, но не е одобрен от тогавашния Общински съвет. Промени в Закона за Черноморското крайбрежие и въвеждането на екологичната мрежа „Натура 2000” завишават изискванията и налагат актуализация на вече изработения план. Следва четирикратна отрицателна оценка от Министерството на околната среда и водите и прекратяване на процедурата. Липсата на този ценен дългосрочен документ осезаемо спъва развитието на града и съставните му селища. Това наложи през 2017 г. кметът Иван Алексиев да стартира нова процедура за разработване на ОУП.

Oбщият ycтpoйcтвeн плaн нa община Поморие e възлoжeн cлeд проведена oбщecтвeнa пopъчĸa и подписан договор през месец октомври 2019 г.

Коментари

Още от последните новини