Горски настояват за повече защитни облекла и техника за гасене на пожари

Горски настояват за повече защитни облекла и техника за гасене на пожари - E-Burgas.com

Предложения от Изпълнителна агенция по горите за осигуряване на необходимите защитни облекла и лични предпазни средства за гасене на пожари за всички служители по горите в структурите на ИАГ и държавните предприятия, за закупуване на специализирани високо-проходими автомобила за патрулиране и първоначална атака на горски пожари за регионалните дирекции по горите, приравняване на статута и  възнагражденията на горските служители в регионалните дирекции по горите и държавните предприятия с този на колегите им от МВР, с които заедно участват в борбата с горските пожари и осъществяват опазването и защитата на горските територии и др. са дадени до министъра на земеделието, храните и горите.

От изготвения анализ на ситуацията със защитата на горските територии от пожари през 2021 г., данните сочат, че в горските територии на страната до 10 август на 2021 г. са регистрирани повече от 200 пожара, които са засегнали над 15 000 дка, като близо 2 000 дка от тях са опожарени от върхови пожари

През последните години основната причина за възникване на пожари в горите е небрежност. Според анализа на Изпълнителна агенция по горите, над 80 % от всички горски пожари възникват извън горските територии, най-вече при почистване на пасища и необработваеми земеделски земи и впоследствие се прехвърлят в тях. Поради тази причина е предложено да се актуализират административните процедури за установяване на пожари в земеделски земи, за санкциониране на собствениците, ползвателите и/или кандидатите по схемите и мерките за директни плащания при установяване на неспазване на правилата за пожарна безопасност и предизвикване на пожари, както и да се прецизират сроковете за осъществяване на проверките на състоянието на пасищата, така че те да не налагат тяхното почистване в най-пожароопасното време от годината през месеците юли,  август и септември.

За борбата с огнената стихия е необходимо да се предприемат действия за осигуряване на техника за гасене на горските пожари от въздуха. Изпълнителна агенция по горите подкрепя създаването на специализирано авиационно звено, което да подпомага дейностите по спасяване и гасене на сложни пожари в горските територии.

Свързани статии
Отново стотици актове съставиха горските в страната 103 акта за незаконна дървесина съставиха за седмица горските у нас И полицията се включи в гасенето на пожарите в страната Дъжд от актове за незаконна сеч през последната седмица Военни продължават да се борят с пламъците над Югово Девети ден продължава гасенето на пожара над Югово И дъждът не можа да угаси пожарът над Югово Близо 16 хил.декара гори са погълнати в 219 пожара Военни и вертолет на ВСС продължават борбата с пламъците в Родопите Екстремален индекс за пожари в 20 области у нас
Тагове
горски пожари
Коментари

Още от последните новини