Горещи новини от света

Горещи новини от света  - E-Burgas.com

• Френските служители на реда арестуваха актьора Жерар Депардийо, съобщава AFP.

 

Според публикации в медиите Депардийо е в Париж. Полицията го разпитва във връзка с новите обвинения. Френският актьор е разследван за изнасилване от 2020 г., но скандалите с негово участие продължават и до днес.

След многочасов разпит Депардийо беше освободен от ареста. Самият процес, според някои медии, ще се проведе през октомври тази година.

 

• Ръководителят на Държавния департамент на САЩ Блинкен каза на Световния икономически форум в Рияд, че работата по нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия е „близо до завършване“.

 

„През последните месеци работихме интензивно за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. <...> Мисля, че работата, която Саудитска Арабия и Съединените щати вършат заедно по този въпрос, е потенциално много близо до завършване“, каза Блинкен.

 

 Вашингтон е готов да предложи на KSA пакет от мерки за сигурност, ако нормализирането продължи по положителен начин и без съмнение. На Израел също са обещани ползи, при условие че Нетаняху се съгласи да прекрати операцията в ивицата Газа. Но това е само едно от условията на саудитците за установяване на дипломатически отношения.

 

• ICC може да издаде заповед за арест на израелския премиер Нетаняху

 

Нетаняху е обезпокоен от възможността за издаване на заповед за арест от Международния наказателен съд заради военната операция в ивицата Газа. МНС може също да постави израелския министър на отбраната Галант и началника на генералния щаб Халеви в списъка с издирвани лица.

 

Последните опити за международен натиск върху Израел преди планираната операция в Рафа. Сега Катар, Египет и Съединените щати полагат всички усилия да убедят Израел да се съгласи на сделка за заложници в замяна на трайно примирие в ивицата Газа.

 

• Турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​каза, че пускането на първия енергоблок в атомната електроцентрала (АЕЦ) Аккую, изграждана от Русия в Турция, е планирано до една година:

Турция и Русия съвместно изпълняват проекта за изграждане на АЕЦ Akkuyu. Работата по първия реактор е завършена почти на 95%, надявам се до година да започнем да произвеждаме електроенергия на базата на ядрена енергия

Коментари

Още от последните новини