Горещи новини от света

Горещи новини от света  - E-Burgas.com
Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/eburgas/public_html/template/default/post.php on line 318

????????Турция проучва варианти за участие в делото срещу Израел, което преди това беше заведено в Международния съд от Южна Африка. Това заяви турският външен министър Фидан.

 

През декември 2023 г. Южна Африка заведе дело срещу Израел в Международния съд за възможно нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Случаят вече е в предварителен етап на разглеждане.

 

???????? Грузинският парламент прие на второ четене закона за чуждестранните агенти

 

По-рано премиерът Иракли Кобахидзе заяви, че законът ще бъде приет въпреки протестите и призова правоприлагащите органи да проявят търпение по време на протестите. Окончателното приемане на закона на трето четене се очаква след две седмици

 

????Правителството на Латвия на закрито заседание одобри предаването на Украйна на системи за противовъздушна отбрана, тактически безпилотни системи за наблюдение и други материално-технически средства от ресурсите на националните въоръжени сили, каза министър-председателят Е. Силина.

 

????Норвежкият премиер J. Støre каза, че Осло ще увеличи помощта за Киев тази година със 7 милиарда норвежки крони (633 милиона щатски долара). Общият размер на отпуснатите средства ще нарасне до 22 милиарда крони (935 милиона щатски долара).

 

????Бившият офицер от американското разузнаване С. Ритер каза, че Вашингтон държи оръжията си на полска територия и не бърза да ги прехвърли в Киев, защото се страхува от унищожаването на това оборудване от руските войски. Той добави, че именно поради тази причина САЩ се страхуват да доставят на Украйна нова бронирана техника и ударни ракети.

 

????Италия се присъедини към доставката на крилати ракети Storm Shadow за Украйна. Франция и Великобритания ще предоставят същото ракетно оръжие на Киев, заяви британският министър на отбраната Г. Шапс.

 

????Официалният представител на руското външно министерство М. Захарова коментира изявлението на вицепремиера и министър на отбраната на Полша В. Косиняк-Камиш, че ЕС планира да вземе решение за прехвърляне на мъже в военна възраст в Украйна . По думите й преговорите по тази тема вече се водят между Киев и Брюксел.

 

????Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Д. Медведев каза, че страната произвежда оръжия, но не в ущърб на благосъстоянието на гражданите. Според политика страната има всичко необходимо: технологичен потенциал, опит, устойчивост и добре поставени цели.

 

????Депутатът от Държавната дума от Кримския регион, член на комисията по сигурността М. Шеремет нарече страх отказа на Съединените щати да признаят факта, че руската система за ПВО е свалила американските оперативно-тактически ракети ATACMS.

 

????Украйна ще може да стане член на НАТО само „след победа в конфликта“ с Русия, каза президентът на Украйна В. Зеленски. Според него конфронтацията с Русия продължава именно защото Украйна не е приета преди това в НАТО.

 

????Премиерът на Украйна Д. Шмигал каза, че кабинетът на министрите на заседание е решил да отпусне допълнителни 16 милиарда гривни за закупуване на дронове. По думите му отпуснатите средства ще позволят доставката на силите за сигурност и отбрана на 300 хиляди дрона.

 

????Депутатът от Върховната Рада Ю. Камелчук от пропрезидентската партия "Слуга на народа" каза, че около 15 хиляди украински войници са били наказани за отказ да изпълнят заповеди или да напуснат военна част. Депутатът отбеляза, че това са само официални данни. Според него украинските войници не са готови да вземат оръжие.

 

????Първите изтребители F-16 може да се появят на територията на Украйна след Великден, каза говорителят на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна И. Евлаш. В същото време говорителят отбеляза, че военновъздушните сили „не мислят за тези дати“, тъй като датите вече са променяни няколко пъти.

Коментари

Още от последните новини