Германци се дивят – в Созопол продавали бюст на Хитлер

Германци се дивят – в Созопол продавали бюст на Хитлер - E-Burgas.com
В магазини в Созопол и Пловдив се продава бюст на Хитлер, диви се германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, посветил обширен материал на темата. "Никога не бях виждал човек да излиза от магазин с бюст на фюрера под ръка, но в България и на това станах свидетел", пише авторът на материала.
В прелюбопитното четиво вестникът се възмущава от свободната продажба на нацистките символи, които са забранени в Германия. “В България се продават нацистки символи, които в Германия са абсолютно забранени. Можеш дори да се предрешиш като Хитлер. Хитлеристките символи явно не правят впечатление на никого. Тях човек може да ги срещне под път и над път”, пише в статията.
Авторът й Бернхард Хонигфорт е силно впечатлен от факта книгата на Адолф Хитлер “Моята борба” може да бъде намерена лесно на всяка сергия за стари книги. „Образът на Хитлер е върху табакери и плоски джобни бутилки. Продават се също така компаси с емблемата на Вермахта, пречупени кръстове и какво ли не още. На созополския плаж пък има една будка, в която човек може да се преоблече с ретро дрехи и да се снима с тях за спомен. Големи и малки излизат оттам, предрешени като пирати или рицари, като Наполеон или като Хитлер”, разказва журналистът. “В България всичко е позволено, всичко е на шега някакси. Шегата обаче приключва, когато човек извади фотоапарат и се опита да заснеме всичко това, за да може по-късно да докаже, че не си измисля. Тогава изведнъж политат гневни думи. Защото ако тези кадри се появят в YouTube или Фейсбук, това наистина ще бъде краят на цялата тази шега”, заключава изданието.
Коментари

Още от последните новини