Гърция се обръща към ядрената енергия на България

Гърция се обръща към ядрената енергия на България - E-Burgas.com

Атина все още се опитва да осмисли новия политически и икономически пейзаж, създаден от нахлуването на Русия в Украйна. Едно нещо обаче е ясно: Най-важният приоритет на правителството е да поеме скока в цената на енергията и неговото влияние върху инфлацията, пише „Катимерини“, предаде БГНЕС.

В цяла Европа се признава необходимостта от намаляване на зависимостта на континента от вноса на руски природен газ. Гърция поиска да сключи с България двустранно споразумение, което ще й позволи да внася електроенергия, произведена в българските атомни електроцентрали.

Сегашните ядрени мощности на България - реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", които задоволяват една трета от настоящите енергийни нужди на страната и са далеч най-евтиният енергиен източник, ще позволят на страната да започне да изнася електроенергия за Гърция през следващата година. През януари 2021 г. България взе решение да построи още един реактор - Козлодуй 7, който се очаква да бъде готов до 2026 г. и може да осигури още повече електроенергия. Румъния също планира да построи ядрен реактор, пише изданието.

Миналия вторник българска делегация посети Атина и се срещна с министър-председателя Кириакос Мицотакис, като двустранното сътрудничество в областта на енергетиката беше важна част от дневния ред на разговорите.

Правителствени служители признават, че последните събития водят до продължителен период на сравнително висока инфлация, чийто край не се вижда. Сигурно е, че темповете на растеж ще бъдат негативно повлияни не само в Гърция, но и в цяла Европа. Правителството се опасява, че това ще се отрази и на туризма. Преди последната инфлационна вълна имаше надежди, че туризмът ще надхвърли предпандемичните нива от 2019 г.

Правителството също така иска да помогне на най-уязвимите да преодолеят инфлацията, но фискалните маржове не са благоприятни след всички помощи за физически лица и предприятия, засегнати от пандемията. Така че правителството отново залага на общоевропейски мерки, които ще засегнат всички и всъщност ще облекчат ограниченията в разходите.

Коментари

Още от последните новини