Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни

Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни   - E-Burgas.com

Oбявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са". Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред БНР.

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки. "Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна", добави Гълъб Донев.

Според премиера, референдумите нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. "Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", каза премиерът.

Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България".


 

Коментари

Още от последните новини