Фестивал на рибата и виното или на месото и бирата?

Фестивал на рибата и виното или на месото и бирата?  - E-Burgas.com

Морето ври от лефер и паламуд, а на "Тройката" цвърчат плескавици и наденички

Бургазлии ще могат да се насладят на "прясно уловена риба от изкусителните кулинарни щандове" в началото на месец октомври. По такъв начин бе обявен Фестивала на рибата и виното в Бургас преди седмица. Първият ден на фестивала обаче показва, че истината е малко по-различна.

В сезона, в който морето ври от паламуд, лефер и зарган, на централния площада на морския град Бургас се пекат прасенца, кюфтета, кебапчета, наденички и плескавици. Наша проверка показа, че на почти всички щандове се предлага скара, на която според транспарантите цвърчат "чудеса от меса", "балканска скара" и "чевермета". Атмосферата на фестивала се допълва от стрелбища и павилиони за понички и палачинки. Малкото до момента гости пък предпочитат да мезят месните изкушения с биричка, вместо с вино. 

"Къде е морската култура на града" се питат бургазлии. Преди време идеята за рибния фестивал бе лансирана като нещото, което трябва да постави нова традиция и да привлече туристи в града. Досега обаче "малкият Никулден" прилича много повече на празник на балканското, отколкото на морското. По-лошото в случая е, че иначе хубавата идеята вече е опорочена и от сега поставя под съмнение провеждането му през следващите години.

В крайна сметка бургазлии ще трябва да дочакат още два месеца до 6 декември, за да се почувстват като морски граждани. Тогава поне на няколко места в града се предлага риба. Била тя и шаран.

Галерия
Коментари

Още от последните новини