Ето как Бургас ще отбележи Освобождението

Ето как Бургас ще отбележи Освобождението  - E-Burgas.com

Какво друго може да предложи една библиотека на хората, освен храна за душата? Бургаската ще се включи активно, наред с другите градски културни институти, в отбелязването на 142 години Свободна България. Ето как:

* 2 - 13 март, ул. "Булаир", от 09.00 до 18.00 ч.

Изложба "Пътят към Освобождението на един народ", посветена на 142 години Свободна България и 126 г. от публикуването на първия български роман "Под игото". Романът, който е размисъл за историята и народната съдба, за превратностите, великите цели, израстването на духа, достигането до мисълта за борба, приемането на идеята за свобода като висш идеал. Онази Свобода, която е най-важното и най-достойно постижение на българския народ, неотменна част от българското самосъзнание и национални ценности.

* 2 март - 13 март

Книжното богатство на РБ "П. К. Яворов", посветено на 142 години от Освобождението, може да бъде видяно в обособените за целта места на ул. "Богориди" № 21 /Заемна служба за възрастни/ и ул. "Шар планина" №18 /Научна читалня "Владимир Василев", Справочно-библиографски отдел и Краезнание/.

* 2 март, ул. "Булаир" №10, от 17.00 ч.

Театрален спектакъл "...Те достойно защитиха името на България...", в изпълнение на Театрална формация "Талантино". Гост-лекторът Митко Иванов ще разкаже на присъстващите за свободолюбивия и прогресивен дух на българския народ.

* 3 март, от 17. 00 ч., на ул. "Булаир" № 10

Излъчване на Документалната поредица "Българско военно чудо", включваща историческите късометражни филми: 

"Освобождението на България 1878 г." ;

"Българската Епопея 1877-1878 г."; 

"Плевенската епопея";

"Шипченската епопея" .

Това е съвместен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия.

* 4 март, от 17. 00 ч., на ул. "Булаир" №10

Представяне на българския исторически игрален филм "Под игото", чиято премиера е била на 10 ноември 1952 г. Под режисурата на  Дако Даковски, създаден по едноименния роман на Иван Вазов. Главните роли се изпълняват от Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Константин Кисимов, Иван Димов, Васил Кирков, Силви Вартан и др. Музиката е на Филип Кутев. Сценарий: Павел Спасов, Георги Крънзов. Оператор е Бончо Карастоянов.

* 5 март, от 17.00 ч., ул. "Булаир" №10

Представяне на историческата драма "Героите на Шипка" от 1954 г., на режисьора Сергей Василев, по сценарий на Аркадий Первенцев. В главните роли: Апостол Карамитев, Петко Карлуковски, Стефан Пейчев, Катя Чукова, Иван Переверзев, Виктор Авдюшко, Константин Сорокин и други. Музиката във филма е композирана от Николай Крюков и Филип Кутев.

ВХОДЪТ ЗА ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ СЪБИТИЯ Е СВОБОДЕН.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Ето как Бургас ще отбележи Освобождението  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Ето как Бургас ще отбележи Освобождението  - E-Burgas.com

Африка

Светът
Ето как Бургас ще отбележи Освобождението  - E-Burgas.com

От света