Ето къде в Ахтопол беше открито съкровището от монети и накити /снимки/

Ето къде в Ахтопол беше открито съкровището от монети и накити /снимки/ - E-Burgas.com

Снимки, на които ясно е отбелеязано къде точно в Ахтопол беше открито голямото съкровище от стари монети и накити, показа археологът Андрей Аладжов. Той и екипът му са намерили ценностите във вътрешноста на крепостта, недалеч от сградата на старото гръцко училище в града. Те са били заровени в голям глинен съд - античен питос. Находката е била сред разрушени жилища от Османския период. Тя съджржа 851 сребърни и три златни монети от средата на осемнадесети век.Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса.

Доц. Андрей Аладжов коментира, че това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие. "Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той.   

Доцент Аладжов предостави на e-Burgas.com и висококачествени фотоси, показващи част от съкровището. На тях предметите греят с целия си блясък и ясно се вижда колко добре са запазени. Предстои точното датиране на всички монети и почистването на находките, за да бъдат те съхранени подобаващо.

Галерия
Коментари

Още от последните новини