Електронното обучение спестило 118 млн. лева от ток, вода и парно на училищата

Електронното обучение спестило 118 млн. лева от ток, вода и парно на училищата  - E-Burgas.com

Училищата са започнали 2021 г. с финансови остатъци за общо 231 млн. лв. От тях 118 млн. лв. са спестени от намалени разходи за ток, вода, отопление и др. във връзка с преминаването към обучение от разстояние в електронна среда заради пандемията от COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.

10,4 млн. лв. по-малко са похарчени миналата година от целевите средства за уязвими групи, 7,8 млн. лв. са икономиите от непроведените занимания по интереси.

Отделно от това през 2021 г. училищата с концентрация на деца и ученици от уязвими групи са получили 32,2 млн. лв. допълнително. За занимания по интереси са предоставени други 24,4 млн. лв. Голяма част от тези пари не са използвани досега заради ограниченията, наложени от пандемията.

С оглед на тези налични средства Министерството на образованието и науката (МОН) промени Наредбата за финансиране на институциите и даде възможност на директорите на училища при необходимост да използват част от икономиите за заплащане на интернет достъпа на своите ученици при дистанционно обучение. Според анализа на МОН от юли т.г. през следващата учебна година 34 000 ученици биха останали без интернет връзка по социални причини, ако се наложат онлайн занятия. Месечните такси за тяхната интернет свързаност до края на 2021 г. ще струват на училищата общо около 2,4 млн. лв. Тези суми не би трябвало да бъдат проблем на фона на споменатите финансови остатъци от 2020 г. и направените икономии през 2021 г.

При онлайн занятия МОН осигурява интернет и за учителите чрез допълнително месечно възнаграждение от 30 лв. за компенсиране на разходите за консумативи. Това става чрез Националната програма „Без свободен час". По правилата на програмата, приети през 2019 г., парите се превеждат на училищата два пъти в годината - през септември-октомври и през декември. Към момента за такова допълнително плащане са кандидатствали 23 103 учители. В началото на октомври т.г. МОН ще преведе на училищата заявените близо 1,023 млн. лв.

Осигуряването на интернет достъп за двете страни в образователния процес - учители и ученици, е ключово важно условие за провеждане на ефективно обучение от разстояние в електронна среда.

Коментари

Още от последните новини