Двама с обвинения заради взрива край Петолъчката

Двама с обвинения заради взрива край Петолъчката - E-Burgas.com
Прокуратурата в Ямбол повдигна обвинение срещу двама души за миналогодишните взривове в складовете за боеприпаси край пътния възел "Петолъчката", пише novglas.com. Собственикът на фирма "Берета трейдинг" Десислав Делев и началникът на производството в базата са обвинени, че не са взели необходимите мерки за сигурност при работата с взривни вещества, заради което загинаха трима работници, а други трима бяха ранени.
Канонада от взривове избухна край Петолъчката на 5 юни 2012 г. в склад за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг". Първоначалният взрив беше последван от вторични по-малки експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха.
Прокурорът по делото Милен Божидаров допълни, че други трима работници са получили средни телесни повреди и са нанесени сериозни материални щети в размер на десетки милиони левове. Повече от 200 са физическите и около 30 са юридическите лица, на които са нанесени различни материални щети. По първоначални данни те възлизат на приблизително 65 милиона лева.
Според окръжния прокурор на Ямбол Георги Ханджиев, наблюдаващ делото, фирмата е утилизирала боеприпасите, вместо да ги унищожава, какъвто е бил договорът й с Министерството на отбраната. Освен това количеството взривни вещества многократно е превишавало нормите за съхранение на боеприпаси. Това, според обвинението, е довело до експлозиите и в съседните помещения.
Коментари

Още от последните новини