Доц. Кунчев: Или почваме да спазваме сегашните мерки, или въвеждаме по-строги

Доц. Кунчев: Или почваме да спазваме сегашните мерки, или въвеждаме по-строги - E-Burgas.com

Трябва да вземем решение - да спазваме сега действащите мерките, или следва да преминем към по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Иначе ще има повече заразени и повече смъртни случаи, акцентира доц. Кунчев.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавирус в страната.

В България заболеваемостта вече е 658 на 100 000. На 13-о място сме в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 3-то място в ЕС и на второ на Балканите, обобщи данните доц. Ангел Кунчев.

Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са общо 4330. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 137. От тях 41 са установени при лекари, 44 - при медицински сестри, 25 - при санитари, 4 - при фелдшери и 23 - при друг медицински персонал.

Ситуацията в страната е усложнена, виждаме, че мерките не се спазват. Съществува мнение, че с тези ограничения влияем на свободите на хората, отбеляза в началото здравният министър.

Министър Костадин Ангелов обясни как е било взето решението за "зелените коридори" за пазаруване за възрастните хора. Той призна, че е изненадан от негативните коментари, след като изборът за часовите пояси за зелени коридори са били избрани след разговори с представители на възрастните хора и представители на магазините.

Анкета
Коментари