Доброволци определиха какъв е броят на врабчетата у нас

Доброволци определиха какъв е броят на врабчетата у нас - E-Burgas.com

4071 врабчета в 90 населени места в страната преброиха доброволците, които се включиха във второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата 2“ на Българското дружество за защита на птиците на 12 май.

Запазва се закономерността от миналогодишното преброяване, което беше първото за България, най-много от регистрираните врабчета да са домашни (66%), като през 2017 г. те са били 70 на сто от преброените птици. Следва полското врабче, което тази година почти запазва относителния си брой – 29% от всички преброени врабчета са полски. На много повече локации за наблюдение на врабчета са забелязани и отчетени испански врабчета на 12 май.

В миналогодишната кампания испанските врабчета са съставлявали 3% от регистрираните птици, а в тазгодишното преброяване те достигат 5%. Това, разбира се, има своето обяснение. Второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата 2“ се проведе с месец по-късно от първото, като за този период испанското врабче се завърна от по-южните страни у нас. Това е единственият мигриращ вид от врабчетата, срещащи се в страната ни.

Кампанията „Ние броим врабчетата 2“, на база анализ на насъбраните данни, има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на трите вида врабчета, както и предпочитаните от тях места и условия за хранене и размножаване, но не и да отчита точния броя на врабчетата в страната ни.

Наблюденията на 12 май са извършени в 331 локации в 90 населени места. В първото издание на кампанията, хората които доброволно излязоха и броиха врабчета, направиха това в 130 селища с 580 точки за наблюдения в тях. Друга отчетена тенденция в „Ние броим врабчетата 2“, е, преобладаващото включване на хора, живеещи в по-големите градове в страната и това са София с 126 места за наблюдение, Варна (22), Русе (11) и Пловдив (8). 

Оказва се, че в 21% от местата за броене не са установени врабчета, като това са с 5% повече локации без врабчета в сравнение с миналата година. София  е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета – 40% от всички места, в които не са отчетени врабчета.  

Най-висок среден брой врабчета в една точка (17-19 птици на точка) са регистрирани в Бургас, Пловдив и Свищов. А най-нисък среден брой врабчета в една точка на наблюдение (6-7 птици на точка) са отчетени в София и Варна. Тези резултати са вече доказателство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на градската среда от много години, избягват по-големите градове и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, както за себе си, така и за потомството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

Коментари

Още от последните новини