Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв.

Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв. - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Добавките от 50 лева към пенсиите няма да се вземат под внимание при изплащането на еднократната помощ от 120 лева, която през този месец ще получат 392 000 пенсионери. Средствата са предвидени за всички с пенсия в диапазона от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева, колкото е определената от правителството линия на бедността.

Агенцията за социално подпомагане изплаща финансовата подкрепа, заявления не се подават.

Текстът от бюджета, който регламентира изплащането на добавката, не прави разлика между вида пенсия, дали е за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или социална. Достатъчно е да е в посочения диапазон, коментира пред БНР Людмил Димитров, старши експерт в социалното министерство:

„Тук се взема предвид размера на пенсията, която се получава. Пенсия, сбор от пенсии и добавки. Всички, които са правоимащи лица и са в списъците, подадени от НОИ, правото им е гарантирано и те ще получат тази помощ. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, тя няма да се взема предвид“.

Част от пенсионерите със социални пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лева обаче коментират, че това е дискриминация спрямо тях.

Затова Димитров припомни, че те пък попадат в обхвата на друго осигурено подпомагане като енергийни помощи и други:

„Помощи по закона за социално подпомагане. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на подкрепа по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „топъл обяд“, получават подкрепата с хранителни пакети".

Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 лева е избрана за еднократната помощ и защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лева, което е ръст от 20%, а тези с доход до линията не бедност бяха компенсирани.

Свързани статии
Синдикатите настояват без таван на пенсиите още от 1 юли Започва изплащането на 75 лв. на пенсионерите с три ваксини България е сред страните, които искат помощ от ЕС заради бежанците Областният кризисен център набира дарения за най-малките украински бежанци Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден Отпускат финансова помощ за децата без място в детските градини Румънец измами бургаски пенсионери, пробута им тенджери и тигани за 1200 лв. Изплащат по 75 лева на още 26 хиляди ваксинирани пенсионери от 1 март Автобусни превозвачи получиха над 9,3 млн.лв. помощ
Тагове
добавки пенсии пенсионери помощи
Коментари

Още от последните новини